Із 13 січня у громадському транспорті Львова запрацюють термінали для електронного квитка «Леокарт». Термін тестування нової системи – два квартали. Крім того, виконком затвердив нові тарифи. Але коли саме вони запрацюють - невідомо.

Електронний квиток – тільки для пільговиків

Отже, доступним Е-квиток, через який власне і підіймають тарифи,  стане наразі  тільки для пільговиків. Власне, саме на львів’янах, які мають право безоплатного проїзду, і вирішили розпочати тестування роботи електронного квитка. Мовляв, якщо щось не спрацює або спрацює не так, то пасажир не втратить коштів.

Окрім того, за допомогою Е-квитка у Львові нарешті порахують пільговиків та те, скільки разів на місяць вони користуються громадським транспортом.

Адже дотепер цифри, які називали перевізники для того, аби отримати компенсацію за пільгові перевезення, та цифри, які оприлюднювала міськрада, яка виплачувала ці компенсації, різнилися дуже сильно. Перевізники стверджували, що їм не доплачують, а чиновники, що – переплачують. І зараз кожна зі сторін сподівається, що шальки терезів переважать на їхній бік.

Водночас чиновники міськради вважали, що пільговики зловживають своїм правом безоплатного проїзду. І спробували обмежити їх 60 пільговими поїздками. Громадські організації та юристи вважають таке обмеження порушенням законодавства та передбачають судові тяганини.

Зауважимо, що кожна пільгова картка Леокарт буде персоніфікованою. І передавати її комусь іншому заборонено. 

Також персоніфікованими будуть студентські та учнівські електронні проїзні квитки. Тільки учні матимуть право на 60 безоплатних поїздок. А кількість поїздок студентам не обмежують. Але вказують, що студентський абонемент на 30 днів коштуватиме 210 гривень, а на 180 днів – 1100.

Пільговики з інших міст України, які приїдуть до Львова, матимуть право скористатися пільгами в громадському транспорті. Але тільки після того, як придбають Леокарт. 

Коли зможуть придбати картку рядові користувачі, наразі невідомо. Нагадаємо, як писав "Вголос", попри запевнення міського голови та його чиновників, електронний квиток у Львові не запрацює повноцінно з 13 січня 2020-го року. За даними фахівців, ймовірніше за все львів'яни зможуть повноцінно ним користуватись не раніше, ніж в кінці наступного року. 


Нові тарифи на проїзд 

Також виконком постановив, що вартість однієї поїздки у громадському транспорті Львова за умови наявності електронного квитка становить 10 гривень. Проте тривалість такої поїздки не може перевищувати 40 хвилин. Редакції вдалось отримати роз'яснення ситуації. Отже - якщо ви придбали пересадковий квиток на 40 хв, це означає, що упродовж 40 хв ви будете мати можливість пересісти на інший маршрут, і вже ним доїхати до кінцевої або будь-якої з проміжних зупинок. Оплачувати повторну вартість в такому разі не потрібно. 

Також можна буде придбати довготермінові абонементи. Вартість абонемента на 30 днів становить 420 гривень, на 90 днів – 1200 гривень, на 180 – 2200 гривень та на 365 днів – 3650 гривень.

Оскільки наступний, 2022-й, рік не є високосним, то вартість абонемента на 366 днів не розраховували.

Для туристів пропонують абонемент на день за 35 гривень, на два дні – за 60 гривень, на три – за 80 гривень і на сім днів – за 200 гривень. І це все. Мабуть, якщо турист залишається у Львові довше, ніж на тиждень, то він автоматично стає львів'янином. 

Чого ми ще не знаємо

Попри те, що розмови про електронний квиток точаться уже десять років (саме так – у 2022 році львів’яни можуть урочисто відсвяткувати десятиріччя наміру ввести електронний квиток у Львові), ніхто ще не знає, коли він запрацює для тих пасажирів, які не підпадають під жодну категорію пільговиків.

А також досі не відомо, як і де платоспроможні пасажири повинні придбати Е-квиток. Звісно, електронний квиток безоплатно видаватимуть тільки пільговикам. І то – тільки один раз. Пасажири, які не мають пільг, або пільговики, які загубили чи пошкодили свою картку, мають сплатити за неї 60 гривень. 

Окрім того, не зрозуміло, як контролери у Львові перевірятимуть, чи отримала система з електронного квитка плату за проїзд. І що робити, якщо через несправність системи проплата не пройшла. Але виконком передбачив розмір штрафу – 200 гривень. 

Проте своїм рішенням виконком уже визнав, що паперовий квиток, придбаний у водія, коштуватиме для пасажира 15 гривень (тепер – десять).

ІА "Вголос": НОВИНИ