Більшість людей, що не отримали щеплення від коронавірусу, насправді не є переконаними антивакцинаторами. Часто вони просто бояться через відсутність інформації, то ж треба роз’яснювати міфи про щеплення та говорити з людьми.

В прямому етері програми “Народне Толк-Шоу” на телеканалі NTA Ігор Заставний, львівський сімейний лікар, назвав і розвінчав декілька найпопулярніших міфів про вакцинацію від коронавірусу.

Першим страхом, як зауважив лікар, є тромбози – з ним звертаються людей, які страждають від варикозного розширення вен на нижніх кінцівках.

«Хоча жоден науковий факт чи щодо мРНК-вакцин чи інактивованих вакцин не доводить, що є збільшений ризик тромбоутворень при їх введенні», – наголосив пан Заставний.

Другий міф – те, що вакцина погано впливає жінок під час вагітності.

«Але на основі введення 7 млрд вакцин вже доведено, що на вагітність вони не впливають жодним чином! Крім того ми пояснюємо, що коли, не дай Боже, жінка починає хворіти коронавірсом, то ситуація для неї стає вкрай складною – у третьому триместрі коронавірусна інфекція може суттєво ускладнити вагітність», – акцентував сімейний лікар.

Третім міфом, з яким звертаються пацієнти, є безпліддя внаслідок вакцинації.

«І наука, і мій досвід демонструють, що вакцинація ніяк не впливає на рівень безпліддя чи викидні. У мене є дуже багато пацієнток, які провакцинувалися й зараз завагітніли, готуються до пологового будинку», – сказав медик.

За словами доктора Заставного, є міфи, що можна померти внаслідок лихоманки.

«У відповідь я запитую: погляди усієї країни прикуті до вакцинації. Якщо би ваш сусід дійсно помер від неї, то ви думаєте, що по телевізору на кожному телеканалі про це б не розповіли? Я переконаний, що розповіли б. Тоді люди починають самі аналізувати й погоджуються. І насправді більшість людей не є антивакцинаторами, просто вони потребують відповідей», – додав Ігор Заставний.

Нагадаємо, як писав "Вголос", з 18 жовтня у Львові посилено карантинні обмеження. В місті заборонені масові заходи, а для доступи для більшості сервісів відкритий лише за умови наявності сертифікату про вакцинацію або ж ПЛР-тесту (ресторани та кафе, кінотеатри та галереї, готелі та хостели, спортзали та салони краси).


Водночас за даними редакції у львівських продуктових крамницях, а також у магазинах, які торгують товарами першої необхідності, та аптеках не вимагатимуть від покупців ковід-сертифікатів, негативних ПЛР-тестів чи інших документів.

Зауважимо, що Львівщина перебуває в «червоній» карантинній зоні, внаслідок чого на території області ввели додаткові обмеження. Проте у самому Львові наразі не йде мова про запровадження повного локдауну. Понад те, для проїзду у львівських маршрутках не вимагається наявності сертифікату про щеплення чи ПЛР-тесту. 

Додамо, що з огляду на спалах COVID-19 у Львові Рада церков міста закликала вірян по можливості утриматись від відвідування храмів на час гострої фази пандемії. 

ІА "Вголос": НОВИНИ