28 серпня, віряни відзначають Успіння Пресвятої Богородиці або Першу Пречисту. Це одне з дванадцяти найбільших свят церковного року. В це свято прийнято готувати страви з нового врожаю. А оскільки напередодні закінчується Успенський піст, тому в цей день вже можна готувати страви з м'яса. Пропонуємо приготувати “Чанахи по-львівськи” та “М’ясо з чорносливом в мультиварці».

Чанахи — одна з улюблених страв галичан. Віднести їх до перших чи других страв складно, оскільки вони густіші за першу страву, але рідші за будь-яку другу. Спробуйте зготувати їх за нашим рецептом до святкового столу — і Ви обов’язково здивуєте своїх гостей.

Інгредієнти:

  • м’ясо свинини 700 г
  • картопля 600 г
  • квасоля червона 1 склянка
  • томатна паста 1 ст. л.
  • цибуля 1 шт. велика
  • морква середня 1 шт.
  • смалець 2 ст. л.
  • часник 6-8 зубчиків
  • борошно 4 ст. л.
  • лавровий лист 1 шт.
  • сіль
  • чорний перець мелений
  • зелень петрушки
  • олія
  • червона паприка мелена

Спосіб приготування

Квасолю замочити на ніч, потім відварити до готовності (вона повинна бути не твердою.

Картоплю помити, почистити та порізати великими кусочками. Обсмажити на олії майже до готовності.

Цибулю почистити та порізати дрібними кубиками.

Моркву також помити, почистити. Натерти на грубій тертці,або нарізати кружальцями.

Взамін томатній пасті можна використати помідори. Їх необхідно почистити від шкірки та порізати кубиками.

М’ясо нарізати досить великими шматками. Обсмажити на олії  на великому вогні до рум’яної скоринки. Додати смалець. Краще смажити на великій сковороді, оскільки до нього потім будемо додавати овочі.

До обсмаженого м’яса додати цибулю та моркву, ретельно усе перемішати та смажити на середньому вогні 10-15 хвилин, помішуючи.

Додати томатну пасту, знову добре перемішати та смажити на середньому вогні 5 хвилин, помішуючи. Якщо додаємо помідори, то смажити потрібно довше: приблизно 15 хвилин.

У більшу каструлю наливаємо приблизно 2,5-3 літри води. Ставимо на великий вогонь. Додаємо до води обсмажену картоплю, відварену квасолю. Коли вода закипить зменшуємо газ та додаємо м’ясо з овочами. А також солимо, перчимо, додаємо лавровий листок, червоний мелений перець, дрібно нарізаний часник та зелень петрушки. Даємо покипіти 10 хвилин.

Пробуємо на смак та при необхідності досолюємо.

На сухій сковороді без додавання жиру обсмажуємо борошно до золотистого кольору. Додаємо до борошна 1-2 черпаки чанашного бульйону і добре розмішуємо до однорідної консистенції. Виливаємо цю суміш у чанахи. Нехай покипить ще 5 хвилин.

Знімаємо з вогню, накриваємо кришкою та даємо настоятися. Подавати чанахи найкраще в глечиках.

М'ясо з чорносливом у мультиварці: святкова страва, що готується практично сама

Інгредієнти:

  • яловичина(або свинина) – 0,6-0,7 кг;
  • чорнослив – 0,5 кг;
  • смалець або олія – 2 ст. л.;
  • цибуля- 1 головка;
  • борошно пшеничне – 1 ч. л.;
  • вода – 1 стакан;
  • кориця – 0,5 ч. л.;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

Поріжемо м'ясо кубиками. Розтопимо в мультиварці смалець, підсмажуємо шматочки м'яса до скоринки. Потім додаємо нашатковану цибулю і обсмажуємо її разом з м'ясом, солимо за смаком.

Чорнослив помиємо, ріжемо, викладаємо на м'ясо рівним шаром.

Додаємо 1 склянку окропу. Борошно розводимо в 1-2 ст. л. холодної води, додаємо корицю і перець. Вливаємо в м'ясо.

Ставимо режим «Випічка» і будемо запікати яловичину з чорносливом в мультиварці 1,5 години.

Готуйте також:

Традиційні галицькі рецепти: заготовки з баклажанів на зиму

Традиційні галицькі рецепти: страви на Яблучного Спаса

Традиційні галицькі рецепти: кращі літні салати з баклажанів

 

ІА "Вголос": НОВИНИ