Мешканці прилеглих населених пунктів повідомили, що відпочинковий комплекс “Бухта Вікінгів” під Львовом продовжує несанкціоновану вирубку дерев. При тому, що сама територія лісу, де розташований комплекс, дісталась його власникам внаслідок земельних махінацій. Про це детальніше у матеріалі “Вголос”.

Рубка небезпечних дерев 

Інформацію про вирубку дерев безпосередньо на території самого відпочинкового комплексу оприлюднили в соціальних мережах місцеві мешканці. Зокрема, відео з наслідками незаконної вирубки поділився на своїй фейсбук-сторінці Назар Марценюк,  депутат ради Давидівської ОТГ. Як зауважив чоловік, на місце подій прибули представники Бібрського лісництва, а також поліціянти, для з’ясування обставин.



Згодом Назар Марценюк повідомив, що за його інформацією дозвіл на вирубку стосувався наступних об’ємів - 8 кубічних метрів клена та 3 кубічні метри граба. Водночас як помітно на відео, оприлюдненим депутатом Давидівської ОТГ, реальна кількість дерев, яку зрубали на території відпочинкового комплексу, є значно більшою. 

Як встановили журналісти, підставою для дозволу на вирубку дерев став їх небезпечний стан. Саме “Рубка небезпечних дерев” вказана як привід для дозволу на вирубку дерев. Згідно з інформацією, яка є публічному доступі, загальних об’єм деревини, на вирубку якого було отримано дозвіл, не мав перевищувати 13 кубічних метрів. Як помітно з відео та фотоматеріалів місцевих мешканців, об’єм деревини значно перевищує цю норму. Та цікаво інше.

 

Візуально ті дерева, які зрубали на території “Бухти Вікінгів”, не мають ознак ураження паразитами чи якоїсь іншої “хворобливості”. Вони виглядають цілком здоровими та придатними для використання зокрема й з метою їх застосування у промисловості.

Цікаво, що дозвіл на вирубку був отриманий на ім’я пана Я. М. Гордона. Хто цей чоловік та який стосунок він має до “Бухти Вікінгів” та її власників ми наразі встановлюємо.

 

Зауважимо, що раніше люди, пов’язані з власниками відпочинкового комплексу, вже зрізали дерева на ділянках 12, 13 та 16 Старосільського лісу (відзначені на карті). Підставою для цього була “санітарна вирубка” дерев. Проте зараз мова йде про вирубку дерев безпосередньо на території самого комплексу, на ділянці №21 лісу, на яку і був виданий дозвіл. Саме стосовно території комплексу і вимикають  питання у журналістів та громадськості. То ж чи існують законні підстави появи “Бухти Вікінгів” посеред заповітного лісу неподалік Львова? 

 

“Клаптикова імперія” родини Саніних

Своєю появою відпочинковий комплекс має завдячувати чиновникам Львівської обласної державної адміністрації. Саме їх рішенням ліс, загальною площею у 18 гектарів, був переданий в оренду на 10 років власникам “Бухти Вікінгів”. Зауважимо, що формально ця територія належить одразу кільком структурам. Так, парк розваг «Уруру», який розташований безпосередньо біля відпочинкового комплексу “Бухта Вікінгів”, належить ТОВ “Лісові стежки”. Згідно з даними системи YouControl, власником фірми є Роман Андрійович Санін.

Нагадаємо, цього літа в парку розваг “Уруру” внаслідок нещасного випадку загинула 38-річна мешканка Винників.

Однак ця компанія є власником комплексу, але не землі під ним. Вона, як і суміжні земельні ділянки, належить сільськогосподарському підприємству “Вікінг”. За даними системи YouControl його керівником є Андрій Санін, батько Романа. Кінцевими власниками підприємства вказані Саніна Аліна Андріївна та Саніна Вероніка Ігорівна.

Водночас земельна ділянка, на який розташований сам комплекс, Львівська облдержадміністрація виділила приватному підприємству “Случ-плюс”, власницею якого є рідна сестра Романа Саніна - Аліна Андріївна Саніна. Ділянкою довкола озера підприємство володіє на правах оренди.

З огляду на те, що ця територія перебувала у безпосередньому підпорядкуванні ЛОДА, думки місцевих мешканців ніхто не питав, а запобігти такому рішенню легальним шляхом  вони не могли.

«Станом на той момент діяв закон про розмежування державної і комунальної власності, і всі землі за межами комунальної власності були передані в державні форми власності, якими розпоряджалися ЛОДА. Вони не звітуються», – розповів землевпорядник Давидівської сільської ради Юрій Бадулін у коментарі для програми журналістських розслідувань Zмови від телеканалу “НТА”.

Як встановили журналісти, межі ділянки, яку отримало ТзОВ “Лісові стежки” чітко не встановлені. Зокрема, кадастрові номери ділянок відсутні. Їхні орієнтовні межі можна встановити лишень за номерами кварталів і наділів на сайті Держагентства лісових ресурсів України. Межі цих кварталів і наділів ви можете бачити на мапі.

Наразі причину відсутності обліку цих земель не можу пояснити ні в Пустомитівського центру державного земельного кадастру, ні в Головному управлінні геокадастру Львівщини. 

Ситуація з “сестринським” підприємством “Случ-Плюс” теж своєрідна. Згідно з даними державного реєстру речових прав на нерухоме майно «Случ-Плюс» володіє хіба будинком у Старому Селі. Формально, жодних земельних ділянок фірма Аліни Саніної не має. Ані нових, які надала ЛОДА, ані навіть тих, які вона орендує вже давно.

Понад те, відомо, що земельні ділянки, на яких розташований “братський” для Бухти Вікінгів парк розваг “Уруру”, розташовані на території, формальним призначенням якої є ведення сільськогосподарської діяльності. Власне з огляду на це формально ними і володіє сільськогосподарське підприємство “Вікінг” родини Саніних.

Нагадаємо, раніше ми писали про неодноразові факти самовільного захоплення земельних ділянок у Старосільському лісі родиною власників “Бухти Вікінгів”. Детальніше про це читайте у матеріалі за посиланням


Чи триватимуть далі вирубки?

У коментарі для редакції правоохоронці повідомили, що на місце подій дійсно виїжджали представники поліції. Водночас наразі точно не відомо, чи стане цей інцидент підставою для відкриття кримінального провадження.

“Саме зараз поліція проводить перевірку. За результатами цієї перевірки буде встановлено, чи є підстави для внесення справи до єдиного судового реєстру”, - говорять у поліції.

Ми зателефонували до Романа Саніна, аби дізнатись позицію власників “Бухти Вікінгів” щодо цієї ситуації, проте він не вийшов на зв’язок. Його батько, Андрій Санін, підняв слухавку. Він повідомив, що зараз хворіє на COVID-19 та перебуває у лікарні, і відмовився коментувати цю ситуацію.

ІА "Вголос": НОВИНИ