В місті Алмати виявили масові поховання учасників акцій протестів, які почались на початку 2022-го року.

Відповідну інформацію підтвердив офіційний представник Департаменту поліції Алмати Салтанат Азірбек, пише видання Informburo.

Водночас він не повідомив, де саме розташовані ці таємні поховання.

«Так, підтверджую інформацію. Таємні поховання проводилися для того, щоб ускладнити ідентифікацію учасників заворушень», - сказала Салтанат Азірбек.

Варто зазначити, що інші деталі поховань демонстрантів поліція також не розголошує.

Як розповів комендант Алмати Канат Таймерденов, під час заворушень було скоєно близько семи нападів на морг. 41 тіло було викрадено невідомими.

Протести у Казахстані

Протести розпочались 2 січня у місті нафтовиків Жанаозені – після різкого підвищення вартості зрідженого газу, яким у регіоні заправляють більшість автомобілів. 

Вже на наступний день вимоги знизити вартість зрідженого газу розширилися: учасники акції вимагали також викорінення корупції та кумівства, зведення нових фабрик та заводів, скорочення безробіття. 

Вдень, 5 січня тисячі протестувальників прорвали оточення поліції на площі Республіки в Алмати. Демонстранти озброїлися гумовими кийками, палицями, щитами та розпочали штурм будівлі акімату (мерії) міста.

Згодом, президент Казахстану записав екстренне звернення до громадян. У ньому він заявив, що «діятиме максимально жорстко» через протести в країні.

За його словами, серед правоохоронців «є вбиті та поранені», а вжиті владою до цього заходи були недостатні.

Зараз влада Казахстану заявляє, що контролює ситуацію.

Якщо демонстрації вщухнуть, а жодних системних політичних змін не відбудеться - влада одразу почне серйозні репресії. Яке майбутнє у всіх протестів - достеменно невідомо.

ІА "Вголос": НОВИНИ