Лікарня ОХМАТДИТ у Львові вже давно є одним з провідних дитячих медичних центрів не лише Львівщини, а й усього Заходу України. Проте, як стало відомо редакції, ця фундаментально важлива для львівської медицини лікарня опинилась у вкрай скрутному фінансовому становищі. Чи стоїть ОХМАТДИТ перед борговою ямою та до чого особливий стиль життя директорки лікарні? Про це у матеріалі «Вголос».

Львівська лікарня ОХМАТДТ давно користується заслуженою репутацією як одна з найкращих установ дитячого здоров'я. Не обділяють її увагою й меценати.

Так лише за останні пів року тут відкрили кілька нових іменних палат, профінансовані коштом благодійників. Серед яких - підприємці Григорій Козловський та Олександр Свіщов, а також голова Львівської ОДА Максим Козицький. Будівельна компанія Avalon власним коштом розпочала ремонт одного з відділень лікарні. А за гроші фундації «Інститут відкритого суспільства» в ОХМАТДИТі облаштували так звану "кризову кімнату" для маленьких пацієнтів. 

Проте, попри допомогу від благодійників, виявилось що лікарня має потужні фінансові проблеми. З власних джерел редакція «Вголос» дізналася, що лікарня має заборгованість за виплату заробітної плати перед працівниками, також заборгованість за медикаменти, за електроенергію та кисень. Наше джерело вказало конкретну цифру - попередню заборгованість на кінець року оцінюють на суму 17 млн грн. 

 

Всім па-па, розбирайтесь самі 

Саме так, за словами працівників, з якими поспілкувалась редакція, можна схарактеризувати ситуацію в лікарні. Адже на тлі невиплати заробітної плати та звільнень медиків директорка лікарні Леся Бурда написала заяву на відпустку, куди й вирушила 4 жовтня. Залишила лікарю сам на сам зі всіма проблема, ключова серед яких - судова тяганина з фірмою, близькою до Богдана Гагалюка, чинного депутата Львівської обласної ради від Народного Руху України, через яку на певний проміжок часу були заблоковані рахунки лікарні.
 

Мова йде про бориславського підприємця Богдана Монастирського, який за даними системи YouControl очолює ТзОВ “Львівська теплоенергетична компанія”. Крім того, він є головою місцевою осередку Народного Руху України, один з лідерів якого на Львівщині Богдан Гагалюк є одним із засновників згаданої компанії. 

У 2018-у році ця фірма виграла тендер на ремонтно-реставраційні роботи лікарні ОХМАТДИТ, яка перебуває у підпорядкуванні Львівської обласної ради. Участь у змаганні за виконання цього підряду взяли чотири компанії. Пропозиція ТОВ «Львівська теплоенергетична компанія» виявилась найкращою. Усі роботи мали бути виконані за 33 122 500 грн. До слова, пропозиція найближчого конкурентної фірми була лише на 64 гривні дорожчою.

Згодом у лікарні виникло чимало претензій до підрядника. У листопаді 2020 року Львівською обласною прокуратурою спільно зі слідчими Нацполіції в ході досудового розслідування кримінального провадження було вручено повідомлення про підозру Богдану Монастирському за фактом заволодіння бюджетними коштами. Як стало відомо з матеріалів судової справи, яку розглядає Галицький районний суд міста Львова, чоловіка підозрюють у заволодінні коштами на суму майже 6,6 млн грн.

Діючи умисно та в інтересах ТзОВ «Львівська теплоенергетична компанія», шляхом зловживання своїм службовим становищем заволодів коштами Комунального закладу Львівської обласної ради «Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «Охматдит» в сумі 6 585 588,57 грн”, - йдеться у матеріалах справи.

Як стверджують правоохоронці, суть схеми полягала у завищенні реальної вартості матеріалів, які використовувались для реконструкції. Іншими словами - реальна ціна вікон, які в приміщеннях ОХМАТДИТу встановлювала компанія Богдана Монастирського, була значно нижчою від вказаної в офіційних документів. Очевидно, це вплинуло і на якість робіт.

Цьогоріч в ОХМАТДИТі оголосили повторний тендер на суму 14,5 млн грн, який власне мав би виправити недоліки, спричинені попередньою реконструкцією. Однак, як не дивно, тендер перебуває під загрозою зриву саме через дії недобросовісного підрядника.ТзОВ «Львівська теплоенергетична компанія» планує подати скаргу з вимогою скасувати тендер, мотивуючи тим, що з нею не розрахувались за попередні роботи. Ті самі роботи, які стали підставою для кримінальної справи.

Зрештою, 13 жовтня цього року Господарський Суд Львівської області ухвалив рішення. згідно з яким ОХМАТДИТ має виплатити ТОВ «Львівська теплоенергетична компанія» кошти за неякісно виконані роботи. Як анонімно стверджують працівники лікарні, такий фінал судової справи може бути пов'язаний з тим, що директорка лікарні весь час судового процесу була «на зв'язку» з представниками компанії, пов'язаної з Гагалюком. 

 

Для друзів і грошей платників податків не шкода 

За словами співрозмовників редакції, повернувшись з відпустки, Леся Бурда так і не змогла повернутись до роботи, попри її бажання якнайшвидше ознайомитись з документами по запланованих тендерах. Нам відомо, що до 7 грудня її не допускають до роботи з огляду на внутрішній аудит Львівської обласної ради, комунальним некомерційним підприємством якої і є львівський ОХМАТДИТ. 

Цікаво, що за даними наших джерел, саме з моменту початку відпустки Лесі Бурди у лікарні почали розв'язувати питання з виплатою заробітних плат.

Серед причин такого аудиту вказують масштабні порушення у відділі кадрів. Серед них - вибіркові премії окремим працівникам, незаконні рішення про прийняття на роботу та роздування штату всупереч потребі в оптимізації. Крім того, за словами джерел редакції, не всі накази, підписані директоркою, відповідають чинному законодавству. 

"Однієї з умов її передвиборчої програми була  реструктуризація лікарні, оптимізація складу персоналу. Замість цього вона понабирала нових людей. Штат збільшився, а не зменшився", - повідомляє джерело. 

Понад те, як свідчать наші джерела, коштом лікарні директорка закладу полюбляла  подорожувати до себе до дому, в село Давидів під Львовом. Адже для цього вона регулярно послугувалась службовим авто. Звісно ж, видатки на водіїв, бензин та технічне обслуговування при цьому закривали коштом самої лікарні. 

 

Плітки чи управлінська недбалість?

Редакція «Вголос» зателефонувала до Лесі Бурди, аби дізнатись позицію директорки ОХМАТДИТу стосовно цієї ситуації, однак після кількох дзвінків вона не вийшла на контакт. 

Редакції вдалось отримати коментар стосовно ситуації з ОХМАТДИТом від Тараса Зозулі, який зараз виконує обов'язки начальник управління майном спільної власності Львівської облради. Він підтвердив інформацію про те, що за останні кілька місяців ситуацію в лікарні вдалось стабілізувати.  

Питання по  заробітній платі, енергоносіях, та інших речах вирішили на останній сесії обласної ради. Проблема в тому, що сьогодні є питання до самих лікарень, які не достатньо чітко, прозоро та ефективно проводять роботу у фінансовій сфері. На сьогодні ми спеціально проводимо балансові наради, аби розуміти, де є брак коштів і де є їх неефективне використання", - повідомив посадовець. 

 
За словами Тараса Зозулі, після кількох виїзних нарад, проведених у жовтні, питання заробітної плати вдалось закрити. За листопад наразі медики ще не отримали коштів, однак всі попередні заборгованості включно з жовтнем закриті. 

«Стосовно енергоефективності (тендеру по заміні вікон) - то мені відомо, що новий тендер зіграли, і роботи тривають. Якщо ми говоримо про заробітну плату, преміювання йде відповідно до постанови кабінету міністрів стосовно ковідних коштів, премії до 299%. Але сама процедура йде через спеціально створену тарифікаційну комісію, яка має пересвідчитися у тому, що гроші отримають саме ті медики, які перехворіли», - говорить він. 

Водночас керівник обласного управління майном наголосив, що питання ефективності використання коштів лікарні як було, так і залишається, проте говорити про конкретні факти можна буде після закінчення всіх необхідних процедур, включно з аудитом.
 

Як стало відомо реакції, депутат Львівської облради від Європейської Солідарності Григорій Козловський звернувся до голови ЛОР Ірини Гримак з проханням включити звіт директорки лікарні ОХМАТДИТ Лесі Бурди до порядку денного чергової сесії обласного парламенту. Саме на ній мають ухвалити рішення стосовного подальшого майбутнього пані Бурди на цій посаді. 

 

 
 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ