У митрополії Української православної церкви США 24 листопада було вшанували 85-річчя Голодомору-Геноциду в Україні. Про це у середу, 28 листопада, повідомляє тижневик для української діаспори «Міст».

У церкві св. Андрія Первозванного в Савт-Бавнд-Бруку (штат Нью-Джерзі) архієпископ Даниїл, екзарх Вселенського патріарха Варфоломія, в співслуженні священиків Юрія Сівка, Івана Лишика, Володимира Музички, Олега Гуцула, Петра Левка, Василя Пасакаса, Івана Чопка та семінаристів відслужив Літію, виголосив проповідь і зачитав послання Вселенського патріарха Варфоломія.

«Як і кожного року, історична та страждаюча Константинопольська Церква-Матір спілкується з усіма вами з тягарем на серці, в молитві згадуючи Голодомор українського народу, трагічну та нелюдську подію 1932-1933 рр., коли безліч людей загинули від навмисного та жорстокого голоду. Ця трагедія свідчить сама за себе, серед інших жорстоких вчинків проти людства та Божого творіння здійснених у ХХ ст. як найбільш насильницька з досі відомих у історії трагедій», — мовиться у посланні.

У листі також обґрунтована причина надання православній церкві в Україні автокефалії. «Через байдужість до України нам не було б виправдання перед Богом та історією», — зазначає з цього приводу Вселенський патріарх.

На завершення владика Даниїл розламав і роздав присутнім український коровай на спомин про жертви Великого голоду. У церемонії взяв участь Денис Семенович, консул України в Нью-Йорку.

ІА "Вголос": НОВИНИ