У трьох регіонах Казахстану влада скасовує режим надзвичайного стану. Так, мова йде про Павлодарську, Західноказахстанську та Північноказахстанську області.

Відповідний наказ підписав президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, повідомляє «Радіо Свобода».

Відомо, що надзвичайний стан скасують з 7:00 13 січня.

Також повідомляється, що зі сьогоднішнього дня у Казахстані свою роботу відновлює міжнародний аеропорт в Алмати, який раніше був захоплений протестувальниками.

Крім того, Токаєв звернувся до голів держав ОДКБ із проханням посприяти у подоланні «терористичної загрози», після чого організація направила до країни кілька тисяч військових.

Нагадуємо, влада Казахстану запровадила режим надзвичайного стану в країні через масові протести. Так, він діяв з 5 по 12 січня.

Ситуація в Казахстані

Протести розпочались 2 січня у місті нафтовиків Жанаозені – після різкого підвищення вартості зрідженого газу, яким у регіоні заправляють більшість автомобілів. 

Вже на наступний день вимоги знизити вартість зрідженого газу розширилися: учасники акції вимагали також викорінення корупції та кумівства, зведення нових фабрик та заводів, скорочення безробіття. 

Вдень, 5 січня тисячі протестувальників прорвали оточення поліції на площі Республіки в Алмати. Демонстранти озброїлися гумовими кийками, палицями, щитами та розпочали штурм будівлі акімату (мерії) міста.

Згодом, президент Казахстану записав екстренне звернення до громадян. У ньому він заявив, що «діятиме максимально жорстко» через протести в країні.

За його словами, серед правоохоронців «є вбиті та поранені», а вжиті владою до цього заходи були недостатні.

Зараз влада Казахстану заявляє, що контролює ситуацію.

Якщо демонстрації вщухнуть, а жодних системних політичних змін не відбудеться - влада одразу почне серйозні репресії. Яке майбутнє у всіх протестів - достеменно невідомо.

ІА "Вголос": НОВИНИ