Стратегічними напрямами запиту до Глобального фонду, насамперед, є узгодженість з процесом реформування системи охорони здоров’я, впровадження міжнародних стратегій боротьби з ВІЛ-інфекцією 90-90-90 та END-TB. Вже 23 травня запит України буде подано на розгляд, - пише УНІАН за даними Міністерства охорони здоров’я України.

Варто наголосити, що за інформацією МОЗ, упродовж останніх 4-х років смертність від ВІЛ знизилась на 11%. За цими цифрами – збережені людські життя, чиїсь рідні і близькі, які не померли завдяки лікуванню. Торік збільшено державне фінансування програми протидії ВІЛ/СНІДу на 133%. Фінансування програми АРТ збільшено у 2,3 рази. Це дозволить охопити лікуванням до 101 тисячі ВІЛ-позитивних пацієнтів.

Всього з 1987 року в Україні офіційно виявлено понад 303 тисяч випадків ВІЛ-інфекції. Україна досі лишається серед лідерів у Європі за темпами інфікування ВІЛ. У 2016 році зареєстровано 15 245 нових випадків захворювання. Але завдяки доступності лікування, ВІЛ-інфіковані можуть жити. Сьогодні система охорони здоров’я належним чином не відповідає потребам пацієнтів. Через це вони не достатньо дбають про здоров’я, звертаються до лікаря вкрай запізно.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ