Сьогодні, 5 листопада, посли ЄС таки прийняли рішення з наступного тижня виключити Україну із «зеленого списку» у зв'язку з погіршенням епідеміологічної ситуації у ній.

Очікується, що остаточне рішення ухвалять на початку наступного тижня.

 Таку інформацію надав кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк у своєму твіттері. 

«Європейські посли сьогодні зранку вирішили видалити Україну з рекомендованого списку країн, з яких безпечно подорожувати.Офіційно рішення буде оформлено на початку наступного тижня», - зазначив журналіст.

Однак це не означає, що дія безвізу буде скасована, а кордони для українців будуть повністю закритими як торік. 

Зокрема, днями раніше у МЗС пояснили, що таке рішення лише вводить тимчасові обмеження на несуттєві (туристичні) поїздки задля протидії поширенню коронавірусної хвороби і воно може бути переглянуте ще раз під час наступного оновлення списку, якщо епідемічна ситуація в Україні покращиться.

Також, у міністерстві підкреслюють, що це не встановлює автоматично нові правила перетину кордону, а лише надає рекомендацію державам-членам Євросоюзу. В зв'язку з цим, кожна держава-член ЄС самостійно ухвалює рішення про дозвіл чи обмеження того чи іншого типу поїздок громадян України.

До слова, МЗС також наголошує на тому, що вакцинація і надалі залишається однією із ключових умов для безперешкодних подорожей до більшості країн.

Нагадаємо, як писав "Вголос", в Україні в цілому погіршується ситуація з поширенням вірусу COVID-19, зокрема й у Львові. З 18 жовтня у місті посилено карантинні обмеження. В місті заборонені масові заходи, а для доступи для більшості сервісів відкритий лише за умови наявності сертифікату про вакцинацію або ж ПЛР-тесту (ресторани та кафе, кінотеатри та галереї, готелі та хостели, спортзали та салони краси).

Водночас за даними редакції у львівських продуктових крамницях, а також у магазинах, які торгують товарами першої необхідності, та аптеках не вимагатимуть від покупців ковід-сертифікатів, негативних ПЛР-тестів чи інших документів.

Зауважимо, що Львівщина перебуває в «червоній» карантинній зоні, внаслідок чого на території області ввели додаткові обмеження. Проте у самому Львові наразі не йде мова про запровадження повного локдауну. Понад те, для проїзду у львівських маршрутках не вимагається наявності сертифікату про щеплення чи ПЛР-тесту. 

Додамо, що з огляду на спалах COVID-19 у Львові Рада церков міста закликала вірян по можливості утриматись від відвідування храмів на час гострої фази пандемії. 

ІА "Вголос": НОВИНИ