Сьогодні не існує противірусного препарату, який впливає на різні штами COVID-19. Тому вакцина – це єдиний шанс всьому суспільству вижити.

Про це в ефірі «Народного Толк-Шоу» на телеканалі NTA заявила головний епідеміолог Львівщини Наталія Іванченко.

Відповідаючи на питання про важливість вакцинації від коронавірусу Наталя Іванченко зауважила, що на Львівщині через COVID-19 померли майже 5 тисяч мешканців. Ця цифра, зі слів лікаря-епідеміолога, щодня зростає, адже зараз українські медичні установи переповнені важкохворими. Відтак, переконана гостя програми, якщо темпи вакцинації не пришвидшаться, світова спільнота «опуститься у середньовіччя, де діятиме природний відбір». 

«Дуже багато людей сьогодні вакцинуються після того, як в їхньому оточенні хтось захворів і вони побачили, що життя може у будь-який момент обірватися. І, мабуть, чим більше буде здорової реклами стосовно пояснення про вакцину, то все більше людей будуть до неї прихильними», – вважає Наталія Іванченко.

Водночас вона додала, що в Україні є затверджений перелік обов’язкових щеплень, які діють як профілактика того чи іншого захворювання і можуть його попередити. На думку гості програми, для витіснення коронавірусу треба іти тим же шляхом.

«Час довів, що вакцинація – перевірений та дієвий спосіб профілактики і кращого на сьогоднішній день ніхто не придумав. А якщо згадати, що до сьогодні у нас немає противірусного препарату, який впливає на коронавірус, то вакцина, – це єдиний шанс всьому суспільству вижити. Тому, при всьому багатстві вибору, альтернативи у нас немає. Ми лише повинні вакцинуватися. Іншого шансу вийти з цієї пандемії у нас просто немає», – акцентувала головний епідеміолог Львівщини.

Нагадаємо, як писав "Вголос", з 18 жовтня у Львові посилено карантинні обмеження. В місті заборонені масові заходи, а для доступи для більшості сервісів відкритий лише за умови наявності сертифікату про вакцинацію або ж ПЛР-тесту (ресторани та кафе, кінотеатри та галереї, готелі та хостели, спортзали та салони краси).


Водночас за даними редакції у львівських продуктових крамницях, а також у магазинах, які торгують товарами першої необхідності, та аптеках не вимагатимуть від покупців ковід-сертифікатів, негативних ПЛР-тестів чи інших документів.

Зауважимо, що Львівщина перебуває в «червоній» карантинній зоні, внаслідок чого на території області ввели додаткові обмеження. Проте у самому Львові наразі не йде мова про запровадження повного локдауну. Понад те, для проїзду у львівських маршрутках не вимагається наявності сертифікату про щеплення чи ПЛР-тесту. 

Додамо, що з огляду на спалах COVID-19 у Львові Рада церков міста закликала вірян по можливості утриматись від відвідування храмів на час гострої фази пандемії.

ІА "Вголос": НОВИНИ