Принципи ефективної відпустки. Чого варто уникати під час відпочинку

Велике значення відпустки для сучасної людини у шаленому темпі сьогодення.

Правила ефективної відпустки. Позитивний вплив на нервову систему та загальне самопочуття.

Кожен планує відпочинок враховуючи потреби та можливості. Головне, зоб вільний час відрізнявся від робочого. Суть відпочинку полягає у зміні активності. Наприклад, якщо людина є офісним працівником, їй варто акцентувати на активному відпочинку. Якщо вона фітнес-тренер і щодня веде активний спосіб життя, ідеальним варіантом відпочинку може стати перегляд фільму чи читання книжок. Важливо враховувати уподобання: кожен вибирає відпочинок, який приносить йому задоволення.

Звільнення від повсякденності 

Найкращий відпочинок – поза домом (навіть якщо у вільний час просто хочеться побайдикувати на рідному дивані). Виберіть місце неподалік від свого населеного пункту, якщо не подобаються довгі подорожі. Зміна обстановки протягом всього 1-2 тижнів:

  • Позитивно впливає на самопочуття;
  • ефективно відновлює сили; 
  • додає нових вражень і приємних емоцій. 

Дослідження Framingham Heart Study показують, люди, які регулярно подорожують або забезпечують собі сильні емоції (наприклад, під час гри в казино онлайн на гроші) менше схильні до серцевих нападів і серцевих захворювань.

Головне завдання під час відпочинку – звільнення розуму (і рук) від щоденних обов'язків та проблем. Навіть відсутність щоденного готування та прибирання вдома має велике значення. Для мозку корисні подорожі через те, що він сприймає нові місця, людей і предмети. Це стимулює нейронні зв'язки, підвищуючи когнітивну гнучкість. Покращується функціонування всього організму загалом і підвищується стійкість перед хворобами.

Як найкраще відпочити

Поради, що сприяють якісному відпочинку:

  • У вільний час не думайте про справи, які зазвичай турбують: перед від'їздом помиріться з друзями та рідними. Закрийте всі питання та завершіть справи, які можуть призвести до неприємностей;
  • пам'ятайте про здоров'я: уникайте фаст-фуду, обмежте вживання алкоголю. Добре висипайтеся. Так, тіло після відпустки відновиться, а не ще більше втомиться;
  • будьте егоїстичними: слухайте виключно власні бажання. Зробіть щось, що раніше здавалося неймовірним і нерозумним;
  • уникайте сварок: іноді варто відмовитися від принципів, правил і звичок, щоб зберегти нервову систему;
  • вимкніть телефон та повідомлення у месенджерах: мобільний телефон сьогодні є продовженням рук сучасної людини. Спробуйте скоротити час, проведений в мережі чи за телефонними розмовами. Попередьте колег, що під час відпустки будете недоступні. Віддайте перевагу спілкуванню людям, які знаходяться поруч.

Ніколи не варто відмовляти собі у відпочинку та відпустці. Ми живемо у шаленому темпі, поєднуючи кілька робіт або здобуваючи нову професію. У погоні за кар'єрою або грошима легко втратити здоров'я чи мотивацію. Все потрібно робити з розумом. Відпустка – заряд енергії та можливість поповнити ресурси організму.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ