Останнім часом у Львові люди все менше задоволені якістю життя. Проте чи задумувались ви хоч раз у якому стані вуличне освітлення у місті та чи задоволені ним мешканці? “Вголос” вирішив проаналізувати ситуацію та знайти відповіді на ці запитання.

Проживаючи у великому місті важко звертати увагу на дрібниці. Втім, з них насправді складається наше життя. Схожа ситуація й з вуличним освітленням. На фоні великого міста не звертається уваги на це.

Здавалось би, де у Львові можуть бути проблеми зі світлом на вулиці? Але якщо проникнути глибше, на околиці міста, то можна зрозуміти, що не все ж так добре. як здається з першого погляду.

Результатами цього можуть свідчити дані сьомого Всеукраїнського муніципального опитування групи Рейтинг  від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту. Виходячи з цього, тільки половина львів’ян добре оцінюють стан вуличного освітлення у місті.

Це щорічне опитування, яке дає всесторонній аналіз ставлення громадян до органів місцевого самоврядування та надання комунальних послуг. Воно проводилось у 24 обласних центрах України, що не перебувають під контролем російських чи проросійських сил, включаючи Маріуполь та Сєвєродонецьк на Донбасі.

Яка ситуація загалом?

За результатами опитування тільки 4% мешканців оцінили ситуацію відмінно, ще 63% вважають, що з вуличним освітленням у Львові все добре, 23% - середньо, 5% - погано та 2. Але чи відповідають цифри дійсності?

Комфорт та безпека в місті залежить від багатьох факторів. Один з таких - якісно освітлені вулиці. На початку 2021 року ЛКП “Львівсвітло” прозвітувало про свою роботу у 2020 році. Впродовж всього минулого року підприємство працювало над вуличним освітленням. 

Як повідомив під час звіту в.о. директора ЛКП «Львівсвітло» Михайло Трач, на обслуговуванні підприємства перебуває 32 729 світильників, 13 820 опор, 317 шаф ЗО та 1 094 ліфти, а протяжність мереж сягає 1 058 км.

В нас є дві аварійні диспетчерські служби, які чергують цілодобово та контролюють включення освітлення і здійснюють контроль за ліфтами. Вуличне освітлення у нас виведене все в електронному вигляді, ми бачимо кожну шафу у місті та відповідно включення і виключення мереж зовнішнього освітлення” - каже Михайло Трач

Наразі проблеми з освітленням у центральній частині міста майже немає. Як і в інших містах, у Львові вже підсвітили майже всі пам'ятки архітектури в центрі та значну частину в інших районах. 

Підсвічені архітектурні пам'ятки Львова.

Освітлення в районах

Сьогодні проблемою залишається освітлення вулиць у більш віддалених районах. В більшості, такі зони є приватною забудовою, тому повертатись додому вночі є досить небезпечно. За словами мешканців, у районі “Кривчиці” декілька вулиць залишаються взагалі без освітлення. Така проблема є на вулиці Поетичній, Польовій та Духновича. 

Раніше ми повідомляли, що в цьому мікрорайоні погане транспортне сполучення та неканалізовані більшість вулиць.

За словами громадської активістки та мешканки мікрорайону “Кривчиці” Мар’яни Куц, критичною є ситуація на вул. Духновича. Також без освітлення є  і частина вул.Кривчицька дорога, 89. У зв’язку з тим, що там зараз ЖК “Lev Development” будує котедж, то можливо з’явиться освітлення.

Мене особисто турбує відсутність освітлення на майданчику між вул. Богданівською і вул.Тарасівською. Перед виборами там встановили три стовпи, але вони не освітлюють всю територію. Через цей майданчик частина мешканців йдуть додому, виходячи з маршрутки. Йти там не дуже приємно, бо не бачиш, що під ногами, адже покриття доріжок бажає кращого, вічні калюжі і незрозуміло хто може стояти за  тим чи іншим деревом.

Зараз день буде коротшим, тому якісне освітлення не завадило б. Світло дає відчуття безпеки. Але для нашого мікрорайону коштів ніколи не вистачає, тому боюсь, що це питання буде вирішене не швидко”, - каже Мар’яна Куц

Фото:ЛМР

За словами депутата ЛМР від фракції «ЄС» Михайла Дідуха, зараз у мікрорайоні Рясне залишається ще декілька неосвітлених вулиць, але напрацьовується можливість їхнього освітлення. Як зауважив пан Дідух, комунальне підприємство «Львівсвітло» є одним з небагатьох, до роботи якого у громади немає жодних зауважень. Адже попри брак коштів та ресурсів, вони справно виконують свої функції. 

В 2015 році, коли я вперше переміг на виборах, то в Рясному 60% приватного сектору були не освітлені. Зараз залишилось дві-три вулиці, які технічно важко освітлити. Решта все світиться. Ми над цим працюємо. Відверто скажу, Львівсвітло - це єдина організація, яка реагує дуже швидко та якісно. Вони в силу свої можливостей роблять більше, ніж можна зробити. Не маючи ні техніки, ні штату, який потрібний вони справляються. Молодці”, - каже Михайло Дідух 

Читайте також: Коли травмують душу: як вийти з пастки психологічного насильства та більше ніколи в неї не потрапити?

ІА "Вголос": НОВИНИ