Вчора Путін своїм указом визнав «незалежність» псевдореспублік «ДНР/ЛНР» та наказав ввести туди російські окупаційні війська. Пізніше стало відомо, що московити зазіхають на всю територію Донецької та Луганської областей.

«Вголос» поцікавився у львів’ян, як вони відреагували на це загарбання частини України та що збираються роботи.

В Україні триває визвольна війна, – Олександр Поронюк

Військовий експерт Олександр Поронюк зазначив, що від учорашньої ночі багато що стало на свої місця: ті люди, які не вірили, що в Україні триває визвольна війна, тепер погодилися з тим. За його словами, навіть серед українців багато хто стверджував, що тут йде громадянська війна.

«Тепер вони погоджуються, що це – не громадянська війна, а окупація України Росією», – зазначив він.

Також, на переконання експерта, для України добре, що ми позбулися формату Мінських домовленостей, яким увесь час викручували руки нашій державі.

Окрім того, відтепер мешканці «ДНР/ЛНР» вже не зможуть вимагати пенсій від України, тепер соціальне забезпечення лягає цілком на плечі окупаційної влади. А Україна нарешті скерує ці кошти на інші потреби, наприклад, підвищить пенсії та соціальне забезпечення тим воїнам, які втратили своє здоров’я, захищаючи український суверенітет.

«Хлопці в армії як служили, так і служать. Настрій – чудовий. Нічого зараз не змінилося», – каже він.

Олександр Поронюк зауважив, що боятися нема чого. Але на Львівщині мешкають родини та друзі бійців, які зараз на передовій. І ми тут повинні не істерити, а підтримувати своїх захисників.

Путін, наче щур, загнаний у кут, – Артур Спірін

Артур Спірін, резервіст 56-ї окремої мотопіхотної бригади, зізнався, що шокований діями московитів. На його думку, Росія довго шукала причин для окупації українських земель. І ось знайшла.

«Думаю, вони в ОРДЛО спеціально робили провокації і під гаслом «врятуйте нас», аби окупувати Україну. Росія чинить дуже цинічно і грамотно», – каже він.

Проте боєць говорить, що боятися українцям та зокрема львів’янам не варто. Хоча б тому, що в Україні розташовано багато атомних енергетичних станцій. І якщо московити поцілять хоча б в одну, то радіація накриє всю Європу. І зробить все, аби цього не сталося.

«Так, Путін вже старий, йому все одно. Але в Європі пам’ятають 1986 рік та біду, яка тоді сталася», – вважає Артур Спірін.

Щодо Львова, то сюди рука Москви не дійде. Ну хіба що запустять балістичні ракети. Проте боєць застерігає, що Путін, наче загнаний у кут щур, робить незрозумілі речі.  

Також він зізнався, що вже зібрав свою валізу та очікує виклику у свою бригаду.

«У мене є бронік, шолом, інші потрібні речі. Як тільки мені зателефонують, я вже їду», – каже він.

Артур Спірін мобілізувався до ЗСУ у 2014 році. Після демобілізації відкрив у Львові невеличку столярну майстерню. Проте зараз, за його словами, призупинив роботу, тому що з дня на день готується виїхати до місця дислокування своєї бригади.

Путін хоче дійти до кордону Європейського Союзу, – Олександр Молодий

Резервіст 503-го окремого батальйону морської піхоти Олександр Молодий каже, що про можливі дії ворога його попередили ще два тижні тому. Тоді й сказали бути готовими приїхати до батальйону. Тому валіза з усім необхідним уже зібрана.

«Резервісти нашого батальйону вже зібралися, наплічники й транспорт вже готові. Ми чекаємо на дзвінок з батальйону», – каже він.

Водночас він впевнений, що бойові дії доберуться і до Львова. Адже, на його переконання, мета Путіна – не Донецька та Луганська області, а кордон Європейського Союзу.

«Навіщо їм Донецьк? У них і своїх наркоманів та алкоголіків вистачає. Їм потрібен кордон з ЄС, їм треба Польщу, Угорщину, Чехію. Це було очевидно й у 2014 році», – каже резервіст морської піхоти.

Проте, за його словами, московити дійдуть рівно до тієї межі, куди їм дозволять українці. Якщо українці будуть тікати в Європу, то окупаційні війська розтопчуть Україну. А якщо захищатимуть, то країна витримає.

Водночас Олександр Молодий не здивований діями Росії. За його словами, ворог б’є по тому, хто готовий здаватися. А уряд України з 2019 року готовий здати країну.

Боятися – даремно витрачати свої емоції, – Віталій Дячук

Боєць 8-го окремого батальйону УДА «Аратта» Віталій Дячук зізнався, що цілком готовий знову йти захищати Україну, як це було вже у 2014 році.

«Сиджу на низькому старті. Вже зібраний, патрони докупив. Готовий повернутися знов на війну», – каже він.

Зараз він готується підписати контракт резервіста зі 103-ю бригадою територіальної оборони.

Щодо панічних настроїв, які час від часу виникають десь у соцмережах, то він вважає, що підстав для них нема.

«Збройні Сили зараз не рівня 2014 року. Тоді ми могли виставити 50 тисяч бійців. Зараз у нас щонайменше 200 тисяч бійців плюс резервісти. До того ж маємо нову зброю, маємо хороше постачання. Та багато чого ще можна перераховувати. Боятися можна тоді, якщо твій страх щось змінить. А якщо ні, то ти дарма витрачаєш свої емоції», – вважає боєць «Правого сектору».

Тепер хай окупант думає про добробут мешканців «ЛНР/ДНР», – Микола Новіков

Микола Новіков розповів «Вголосу», що сьогодні якраз проходив медичну комісію, аби стати резервістом 103 бригади територіальної оборони Збройних Сил України.

А щодо окупації частини Луганської та Донецької областей Росією, то, на його думку, це колись би сталося.

«Наша влада не йшла на поступки згідно з Мінськими домовленостями. А на тих територіях вже завершувався ресурс. Економіки там вже не було жодної, вливань грошових – теж. Ці «ЛНР/ДНР» вже ледь животіли», – каже він.

За його словами, мешканці ОРДЛО сподіваються, що окупанти тепер потурбуються про їхній добробут.

Стосовно львів’ян, то, за його словами, боятися нема чого. Тим більше, що вісім років не боялися, то й тепер не варто. На його думку, імперські амбіції Росії простягнуться хіба на всю територію Луганської та Донецької областей.

Сам він, попри те, що готується підписати контракт резервіста, продовжує працювати з «Ветерано-піцца» та відкриває нові піцерії.

«А якщо почнеться вторгнення, то я знову візьму зброю в руки», – каже Микола Новіков.  

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», командир 103 бригади територіальної оборони Збройних Сил України Валерій Курко не відкидає повномасштабних дій на території Львівщини.

ІА "Вголос": НОВИНИ