Міністр оборони України нагадав, що у Білорусі вже через три дні почнуться військові навчання – спільно з Росією. Заплановані вони на 10 – 20 лютого. Збройні сили України не будуть чекати й спостерігати та проведуть навчання і собі.

Про це міністр оборони України Олексій Резніков розповів в ефірі програми «Свобода слова».

ЗСУ проведуть військові навчання у ті ж дні, коли триватиме й російсько-білоруська «Союзна рішучість-2022».

Резніков повідомив, що провести навчання планується на полігонах, які найбільш наближені до північних кордонів – Рівне, Ковель, Овруч, Широкий лан, Олешківські піски, Чернігів, Чугуєв, Суми, Одеса.

«І це тільки полігони», - додав міністр.

Також, Олексій Резніков нагадав, що зараз російських військ біля кордонів України – до 140 тисяч.

«Це 72 батальйонно-тактичні групи, з яких 11 розташувалися у Білорусі», - нагадав Резніков.

Як повідомив міністр, будуть навчання і в інших місцях, причому українські військові застосовуватимуть безпілотники Bayraktar, протитанкові комплекси Javelin та переносні ракети NLAW.

Нагадаємо, за оцінкою генсека НАТО Єнса Столтенберга, зараз Росія перекинула начебто на навчання до Білорусі рекордну з часів холодної війни кількість військ та бойової техніки. Серед яких, наприклад, винищувачі Су-35 і зенітно-ракетні комплекси «Тріумф».

Варто додати, що на тлі військових навчань, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вже вкотре робить абсурдні заяви щодо України та ситуації навколо неї.

Невизнаний президент Білорусі в інтерв'ю російському пропагандисту Соловйову зазначив, що якщо Україна почне воювати, вони спільно з РФ підуть в атаку:

"Якщо вони почнуть воювати, я ж сказав у Посланні, проти нас чи проти Росії, значить, ми воюватимемо, захищатимемо”.

Раніше, Лукашенко на зустрічі з головою Держприкордонкомітету Білорусі заявив, що Білорусь та Росія нібито «давно оголосили» про плани провести спільне навчання на кордоні з Україною.

«Це ще для нас важливо, бо нам доведеться там розгорнути цілий контингент білоруської армії. Про це і в Лунінці говорили. І тут це не пов'язано з жодною окупацією. Ми просто хочемо захистити наш південний кордон», - сказав Лукашенко.

Крім цього, Лукашенко пригрозив Україні спільними з російською армією військовими діями у випадку загострення ситуації на Донбасі.

«Небезпека одна - що вони (Україна, - ред.) здійснять дуже серйозні акції в напрямку Донецька і Луганська, Донбасу», - заявив Лукашенко.

Нагадаємо, зустріч президента України Володимира Зеленського з федеральним міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок скасували ймовірно через розбіжності щодо постачання зброї.

ІА "Вголос": НОВИНИ