Колишні народні депутати нагадали здобутки України під час президенства Порошенка.

Колишні народні депутати та учасники дисидентського руху, звернулися до президента Володимира Зеленського зі закликом долучитися до скасування кримінальних справ, відкритих проти п’ятого президента, голови «Європейської Солідарності» Петра Порошенка. Відповідну заяву оприлюднив ексдепутат, дисидент Ярослав Кендзьор у Facebook на своїй сторінці.

Звернення підписали Михайло Косів (н.д.ВР України I,II,III,IV, VI скликань), Ярослав Кендзьор (н.д.ВР України I-VI скликань), Ігор Калинець (поет, політв'язень, лауреат національної премії ім. Т. Шевченка), Валентина Чорновіл (упорядниця десятитомного видання творів В. Чорновола, ексзавідувач музею В. Чорновола), Микола Кульчинський (політв'язень, народний депутат України III-VI скл.), Степан Давимука (народний депутат України IV-VI скл.).

На думку підписантів, переслідування Порошенка є злочином проти держави.

«Ті десятки кримінальних справ (кажуть, десь понад 130), які ДБР і ГПУ безперервно відкривають проти п'ятого президента України Петра Порошенка, а відтак вони при детальнішому розгляді «розсипаються», позаяк є завідомо фальшивими, брехливими, наклепницькими – це не що інше як «посягання на честь і гідність президента України». Особи, винні у цих діях, мають «притягатися до відповідальності на підставі закону» (хоча б на основі закону про приниження честі і гідності)», – йдеться у дописі.

Кримінальне обвинувачення Петра Порошенка у здійсненні «державної зради» та «фінансової підтримки терористів і тероризму», на думку авторів заяви, стосуються не лише самого обвинуваченого, а насамперед Української держави.

«Звинувачувати Порошенка в 130 злочинах на користь агресора може хіба що безнадійний невіглас, безсоромний запроданець чи відвертий ворог. Бо це ж значить засудити всю основоположну діяльність голови держави, скеровану на оборону, утвердження, розвиток України як злочинну. Навіть наказ Верховного Головнокомандувача ЗСУ на звільнення української території від агресора – це, виявляється, кримінальна справа. Ви на кого працюєте, панове?» – йдеться у заяві.

Колишні народні депутати нагадали здобутки України під час президенства Порошенка, зокрема, процеси декомунізації, дерусифікації, створення сильної армії, наповнення бюджету, отримання Томосу тощо.

«Ми можемо називати десятки подій періоду 2014-2018 років, які є не просто важливими історичними подіями, а стали новим етапом в історії українського народу, в процесі захисту, утвердження, розвитку Української Державності. Тим часом, кожна із цих подій розглядається нинішньою владою і покірною їй правоохоронною системою, як «державний злочин». То яку державу ви маєте на увазі? Ясна річ, що не українську Україну. Ви хочете повернути Україну назад до Москви, перетворивши її в малоросійську (чи новоросійську?) московську маріонетку», –йдеться у зверненні.

Автори звернення вважають, що президент Володимир Зеленський як «гарант додержання прав і свобод людини і громадянина» має долучитися до скасування всіх кримінальних справ, відкритих проти Петра Порошенка.

Нагадаємо, 20 грудня п'ятий президент України та народний депутат від «Європейської солідарності» Петро Порошенко отримав підозру у державній зраді.

За словами представника «Євросолідарності» Олександра Турчинова, Володимир Зеленський з приходом до влади «розпочав системну боротьбу проти 5-го президента», мовляв, за вказівками Зеленського «були сфабриковані сотні кримінальних справ проти Порошенка, він отримав сотні повісток і провів багато годин на допитах у різних силових структурах»

Згодом ДБР повідомило, що експрезидент України підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з-поміж представників вищого керівництва РФ, сприяв діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».

 Пізніше в тексті підозри Петру Порошенку виявили серйозну помилку.

Також в Офісі генпрокурора підписали клопотання про арешт експрезидента Петра Порошенка

ІА "Вголос": НОВИНИ