«У мене є класна ідея: ми проводимо в Україні реформу медичну, коли «гроші ходять за пацієнтом». Було б дуже добре, якби гроші ходили і за учнем» - заявила очільниця бюджетної комісії Львівської міськради Наталія Шелестак.

Про це в етері проєкту “Народне-Толк Шоу” на телеканалі NTA заявила Наталія Шелестак, голова комісії з питань фінансів та планування бюджету Львівської міської ради у відповідь на запитання про можливість побудови за кошт бюджету громади комунальних шкіл.

Міська обраниця обгрунтувала свою ідею реформи тим, що як держава через освітню субвенцію, так і місто витрачають певну суму на кожного школяра.

«Доплачуємо немалі кошти – близько 70% бюджету у нас йде власне на освіту, - назвала цифру пані Шелестак. - Якщо б ми ухвалили рішення, що гроші йтимуть за учнем, це була б хороша програма, яка б дозволила бізнесу переглянути питання щодо потреби побудови шкіл».

У контексті вимоги мешканців вулиці Малоголосківської щодо побудови комунальної школи Наталія Шелестак заявила, що міських грошей на це нема

«Хоча потреба в школах очевидна, так саме як і в садочках. Але я вважаю, що ми можемо планувати побудову шкіл, робити реальні проєкти і закладати кошти з розрахунку на якийсь певний період», - відзначила депутат.

Водночас обраниця розкритикувала дії мерії з ідеєю добудови школи в Брюховичах. Спершу говорили про потребу 20 млн грн, але коли кошти виділили, з’ясувалося, що треба ще 30 млн грн.

«А може 40 чи 60. З таким рахунком ми ніколи не будемо мати нічого завершеного. У Львові є шалені проблеми з плануванням майбутнього: беремося за дуже багато проєктів і не завершуємо їх, бо виникають зміни з шаленими сумами, які треба доплатити. Це безкінечна річ, за якою спостерігаю протягом року. Це неправильно!», - додала депутатка.

Зауважимо, що за минулі 5 років міська влада взяла кредити на великі суми для втілення важливих для міста проєктів, як то е-квиток чи сміттєпереробний завод. А минулого року, напередодні місцевих виборів, у Львові розпочався “великий ремонт”, для виконання обіцянок мера, коли одночасно на реконструкцію закрили низку ключових магістральних вулиць.

Разом з тим ми не знаємо яка ситуація буде з бюджетом. Ми розуміємо що це е-квиток, компенсація різниці в тарифах, + колишні борги, це забере більшу частину бюджету розвитку на наступний рік” - констатує Уляна Пак, депутатка ЛМР від фракції “Європейська Солідарність”.

Станом на сьогодні жоден з цих проєктів не реалізований до кінця, і понад те, для впровадження е-квитка місту потрібно додатково ще близько 1 мільярда гривень. Водночас Бюджет розвитку Львова станом на вересень був наповнений менше, ніж на половину від суми запланованих надходжень.

При тому, що наступного року, за словами директора департаменту фінансової політики ЛМР Олега Іщука, з бюджету Львова на виплату боргів за кредитами, лізингами та іншими борговими зобов'язаннями піде понад 1 млрд грн. Зауважимо, що Бюджет розвитку Львова всього трохи перевищує 3 мільярди гривень. Детальніше про ситуацію з бюджетом Львова читайте за посиланням

Детальніше про критичну проблему з комунальними школами Львова читайте у матеріалі "Вголос" за посиланням. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ