Тоталітарний режим, репресії та заборона слова. Українські дисиденти виступили проти руйнівної політики Зеленського. Серед них Ярослав Кендзьор, Михайло Косів та Ігор Калинець. Громадські діячі провели паралель між тоталітарним режимом радянської вдали, жертвами якої вони стали, з сучасними подіями.

 Вони переконані, що історія повторюється. І сьогодні, як і пів століття тому громадськість повинна об’єднатися аби не допустити розгортання політичних репресій Про це відомі діячі дисидентського руху заявили сьогодні, 15 січня, під час пресконференції у Львові. 

Дисиденти прирівняли сучасні реалії до репресивних часів радянської влади, які їм довелося пережити. І зауважили, що зараз ситуація має тенденцію повториться. Однак, нині є більше шансів та можливостей цьому протистояти. Варто лише громадянам бути трохи більш свідомими. 

«Тоді, як і зараз я протестував проти арештів однодумців. Адже нині можемо провести чіткі паралелі між комуністичними репресіями та сьогоднішніми. Ці дні, які можуть бути великою небезпекою для нас всіх, звісно наполохали і мене. І це час  насамперед для молоді організуватись» - розповідає поет та дисидент Ігор Калинець.  

 

Ігор Калинець

Також громадські діячі пригадали відомого журналіста В‘ячеслава Чорновола. Та розповіли, як разом з ним старалися протистояти утискам тодішньої влади та, попри все, створювати україномовний продукт. Зокрема йдеться про випуск «Самвидаву». 

«Події, які відбувалася 50 років тому, зараз можуть повторитися просто на наших з вами очах. Колись нас всіх хотіли зробити звичайними москалями. А шо ж робиться тепер? Пропагуються знову ідеї московської влади, яка стверджує, що немає української культури, історії та мови. І зараз нам, як і пів століття тому доводится показувати, що вона є» - наголошує дисидент, народний депутат України 5-ти скликань Михайло Косів.

 

Михайло Косів

Акцентують дисиденти і на тому, що саме експрезидент Порошенко зумів впоратися з державою у такий нелегкий час та взяти відповідальність за її долю у 2014 році. Окрім цього, йому вдалося провести низку важливих для країн подій. Насамперед, українська церква змогла нарешті «відірватися» від московського патріархату та домогтися  надання автокефалії. Також почався процес створення української армії як професійної. 

 «У нас в армії раніше були лише призовники. Порошенко зробив її такою, що для військовослужбовців війна тепер -  їхня наукова справа. За його ініціативою був прийнятий закон ініціювання мови, як державної. В той час, коли команда Зеленського намагалася знищити цей закон як напрямок, однак їм це не вдалося. Саме тому Порошенка так ненавидять і роблять усе заради того аби його знищити» - продовжує Михайло Косів. 

Вони зазначають, що вирішальним днем стане понеділок, день повернення Порошенка в Україну. І події, які розгортатимуться вже незабаром стануть невідворотною точкою відліку нових змін у країні. 

«І от тепер, якщо в понеділок станеться те, що вони задумали, то почнеться знову абсолютна нова епоха українського народу.  Бо буде знищено людину, яка робила все заради того, щоб ми відійшли від Москви». - акцентує Михайло Косів. 

Зосереджують увагу і на тому, що політика президента та чинної влади спрямована на те, щоб відновити тоталітарний режим управління державою. А головним їхнім завдання є знищення опозиції. Тому події, які розгортатимуться вже завтра, 17 січня стануть вирішальними. 

«На конкретних діях Порошенка ми бачимо, що саме він зумів врятувати цілу державу, яка вистояла перед московською навалою. І тому, післязавтра, 17 січня - день ікс для Зеленського та його команди, щоб ізолювати Порошенка. Питання полягає лише в тому чи зможуть вони його арештувати. А це вже залежить від того, скільки людей збереться його підтримати у цей день». - підсумовує громадський діяч та дисидент Ярослав Кендзьор». 

Нагадаємо, як інформував раніше «Вголос», 20 грудня п'ятий президент України та народний депутат від «Європейської солідарності» Петро Порошенко отримав підозру у державній зраді.

 

За словами представника «Євросолідарності» Олександра Турчинова, Володимир Зеленський з приходом до влади «розпочав системну боротьбу проти 5-го президента», мовляв, за вказівками Зеленського «були сфабриковані сотні кримінальних справ проти Порошенка, він отримав сотні повісток і провів багато годин на допитах у різних силових структурах».

Додамо, що пізніше в Офісі Генпрокурора підписали клопотання про арешт експрезидента Петра Порошенка.

Потім Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про накладання арешту на майно п’ятого президента та лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка у справі про державну зраду.

Зауважимо, що з заявами на підтримку 5-го президента раніше вже виступали представники громадськості Львова, зокрема освітяни та медики. 

ІА "Вголос": НОВИНИ