Ні для кого не секрет, що ютуб-канали швидко стали популярними. А кількість переглядів відео на платформі продовжує стрімко зростати. Проростають серед них і канали з українськомовним контентом. Йдеться, зокрема, і про львівські. Тож «Вголос» підготував добірку ютуб-каналів Львова, які найцікавіші місцевій авдиторії.

Безумовно, кількість переглядів чи підписників далеко не завжди є мірилом якості контенту. І серед українськомовного ютюбу є чимало каналів, які лише почали свій шлях і наразі не можуть похвалитися значним охопленням. 

Та це єдиний критерій, який дозволяє бути об'єктивними. Відтак до вашої уваги підбірка найпопулярніших каналів львівського YouTube за кількістю підписників. 

 

Розважальний контент

   Kolegi Studio! 

   234 тис. користувачів

Наразі Kolegi Studio  – це найбільший львівський українськомовний ютуб-канал, який створений ще у 2014 році. Загалом він має один великий проєкт «Наші без Раші», в якому транслює український гумористичний контент. 

В ютуб-каналі зібралися люди з різних регіонів: Буковини, Галичини, Полісся та Поділля, які збираються щомісяця та організовують творчі зустрічі.

Ідея каналу – порушувати болючі суспільно-політичні теми, які хвилюють цілу країну, та розглядати їх через призму гумору. Все задля того, щоб дати глядачу можливість по-іншому глянути на ситуацію в країні. 

 

   Канал Горобина

   134 тис. користувачів

Канал Горобина – це гумористичний ютуб-канал, який висвітлює актуальні події Львова та розповідає про них у розважальній формі. Щоб розбавити формат – запрошують гостей, з якими спілкуються на теми, що найбільше хвилюють місцевих мешканців. 

Втім, засновники каналу вбачають у своєму контенті відповідальнішу місію – добитися зникнення телеканалу Інтер. Тож вся інформація, яка подається там, всіляко спрямована на це.

 

   ТА

   20,4 тис. користувачів

ТА –  гумористичний канал. Мета якого – наповнити український ютуб новими форматами та якісним гумором. 

Зокрема, розважальний контент наповнений реальними подіями та проблемами, які стосуються Львова чи всієї України. Утім, розповідають вони про нього під приправою гумору. 

 

Інформаційно-політичний контент 

   Говорить Великий Львів

   100 тис. користувачів

Проєкт Говорить Великий Львів – це суспільно-політичне ток-шоу, яке є наймасштабнішим політичним майданчиком Західної України. Транслюється на телеканалі НТА та в етері Еспресо.

Тут обговорюють найгостріші та найактуальніші теми в Україні. А гостями шоу стають: народні депутати, політологи, економісти, журналісти та політичні експерти.

Недавно проєкт став найпопулярнішим ток-шоу за кількістю переглядів у фейсбуці. Проте не лише на заході, а й на сході та в центральних областях, – і зумів випередити навіть всеукраїнські політичні шоу. Так, лише в прямій трансляції етер Говорить Великий Львів, у якому йшлося про можливий наступ Росії на Україну, подивилося понад 140 тисяч глядачів. 

 

   Телеканал НТА 

   53,3 тис. користувачів

НТА – український регіональний телеканал, що мовить зі Львова та має свій канал на ютубі. Розповідає про найактуальніші події у Львові, країні та світі. Щодня тут виходять інформаційні випуски про політичне та соціальне життя українців. А також про життя бізнесу, культури та спорту. 

Є і чимало авторських проєктів – «Без гриму», «Акценти», «Ген українців» тощо.

Окрім цього, має і власні шоу, такі як «Говорить Великий Львів» та «Народне толк-шоу». «Говорить Великий Львів» – наймасштабніше політичне ток-шоу Західної України, в якому учасники студії розбирають найактуальніші питання країни. А от «Народне толк-шоу» – це вже майданчик, в якому йдеться про львівську політику та життя міста.

Також трансляція всіх найактуальніших проєктів телеканалу триває цілодобово. 

 

   Zaxid.net

   39,3 тис. користувачів

Zaxid.net – інтернет-видання Львова, яке розповідає про новини міста та України.

До слова, цей ютуб-канал є частиною однойменного інтернет-видання, яке працює у Львові з 2007 року. До 2011-го Zaxid.net виходив також польською та російською мовами, та наразі має лише українськомовну версію.

YouTube-канал цього видання, як, власне, і сам сайт, є частиною ТРК «Люкс», а його власниця – Катерина Кіт-Садова, дружина міського голови Львова Андрія Садового. 

 

   ЗОЛОЧІВ.НЕТ

   30,6 тис. користувачів

ЗОЛОЧІВ.НЕТ – це інтернет-видання про Золочів та Золочівський район. 

Зокрема, на ютуб-каналі представлені рубрики, у яких йдеться про життя міста та району. У рубриці «Маркіян Шашкевич. Читанка для діточок» вчителі мови та літератури читають його видання. Серед інших рубрик видання: «Зелений туризм», «Варто знати», «Віншування» тощо.

 

   Медіахаб ТВОЄ МІСТО

   20,1 тис. користувачів 

Медіахаб ТВОЄ МІСТО – незалежне громадське медіа Львова, в якому обговорюють всі актуальні новини Львова. 

Мета каналу, як заявляють автори, – сприяти розвитку громади через інформування про всі важливі події, які відбуваються у Львові. А також канал дає можливість провести дискусію стосовно скандальних запитань та розібратися в них. 

Загалом ютуб-канал містить в собі міський портал, дискусійну платформу, громадську організацію та онлайн-телебачення. 

 

   Львів Депо

   19,4 тис. користувачів

Львів Депо – це ютуб-канал про те, як живуть міста та села України, зокрема Дрогобич та Самбір. Проте в епіцентрі подій – курортне місто Трускавець. Звідси можемо дізнатися, як воно живе та що там діється. І це зазвичай відео у форматі «живого кіно». А потрапити у кадр може кожен перехожий. 

 

   Перший Західний

   18,6 тис. користувачів

ТРК Перший Західний – це український регіональний телеканал, який заснувала 2000 року Львівська обласна рада. Згодом, у 2013 році, команда отримала ліцензію на 24-годинне мовлення. А вже 2016-го канал здійснив ребрендинг із «Львів-ТБ» на «Перший Західний». 

На своєму ютуб-каналі Перший Західний транслює відео на інформаційно-розважальну тематику. Окрім цього, має чимало власних спецпроєктів.

 

   ПравдаТут Львів

   13,1 тис. користувачів

ПравдаТут – це регіональний канал та мультимедійна платформа, що веде свій канал і на ютубі. На ньому виходять актуальні новини Львова та інших регіонів, де мовить мережа ПравдаТут. 

Зокрема, на ютуб-каналі виходять авторські проєкти телеканалу - . Апріорі, BackStage Особистості, ГарячіNEWS МедЕксперт та інший авторський контент колективу. 

 

   lvivadm

   11,4 тис. користувачів

Lvivadm – це офіційний канал Львівської міської ради, на якому висвітлюють події культури, освіти та суспільства, а також демонструють проморолики про Львів. 

 

   Зручне місто

   8,69 тис. користувачів

Зручне місто – ютуб-канал про урбаністику Львова. У ньому вказують на головні проблеми міста та наводять приклад, як вона мала б функціонувати насправді, а ще роблять огляди ремонтів та реконструкцій, будівництв, а також інших інфраструктурних змін.

Проєкт діє на волонтерських засадах.

 

   VARTA1

   8,57 тис. користувачів

Varta1 – це портал оперативних новин Львова й області. Його створили активісти, які не залишилися байдужими після подій 2013-2014 років. 

Канал розповідає про останні новини за добу. А також випускає щотижневий дайджест. 

 

   Суспільне Львів

   5,74 тис. користувачів

UA: ЛЬВІВ – львівський телеканал, який розповідає про новини Львова та країни загалом. 

На ютуб-каналі виходить низка рубрик, як-от: «На згадку», «Інсайт», «Ранок на Суспільному»,  «Історії пост(індустріального) Львова» тощо.

 

Спортивні канали

   Ruh TV
 
31,9 тис. користувачів

Офіціний канал львівського ФК «Рух» на відеохостингу YouTube. ФК «Рух» (Львів) український футбольний клуб, що представляє місто Львів. У сезоні 2021/22 грає в українській Прем'єр-лізі.

Срібний призер Першої ліги 2019/20. Срібний призер Другої ліги 2016/17. Чемпіон (2014) та срібний призер (2013, 2015) першості України серед аматорів. Чотириразовий чемпіон Прем'єр-ліги Львівської області (2012, 2013, 2014, 2015).

На YouTube-каналі клубу можна переглянути прямі трансляції футбольних поєдинків та інформаційні відео про життя футбольного клубу. 

 

     FC LVIV SCHOOL
 
5,25 тис користувачів
 
Канал футбольного клубу «Львів», однієї з кількох львівскьких футбольних команд. 
 
ПФК «Львів» — український футбольний клуб з однойменного міста, заснований 2006 року. Від часу заснування у 2006 році і до січня 2019 р. називався Футбольний клуб «Львів» або ФК «Львів». Зі січня 2019 року має назву Професійний футбольний клуб «Львів» або ПФК «Львів». Назва ФК «Львів» залишилася за дитячо-юнацькою школою клубу.

На каналі клубу, як  й на інших футбольних каналах, можна переглянути тнасляції матчів та промоційні відео  клубу. 

 

ФК Карпати Львів

2,81 тис користувачів 

Канал одного з трьох клубів, які перейняли символіки та ідентичність легендарних львівських Карпат. Тут традиційно можна прееглянути трансляції футбольних матчів та відедо про життя команди. 

 

Персональні блоги

   Дроздов

   97,6 тис. користувачів

«Дроздов» – це канал українського письменника та журналіста Остапа Дроздова. Тут він створив низку проєктів, у яких розглядає теми, що присвячені найактуальнішим подіям Львова та життя загалом.

Один із них – проєкт «Прямим текстом», де аналізує найгостріші політичні події країни та її життя. 

А також бере інтерв’ю у відомих діячів, з якими спілкується на політичну та суспільну тематику.

 

   Iryna Farion

   85,9 тис. користувачів

Iryna Farion – це канал української мовознавиці, громадської та політичної діячки Ірини Фаріон. 

На своїй ютуб-платформі філологиня веде одразу кілька рубрик. Одна з яких – «Протианглізм», де вона аналізує англіцизми, які українці найчастіше вживають, та шукає їм відповідники.

Ще один проєкт – «Ген українців». Це телевізійний проєкт, який виходить на телеканалі НТА, і він став продовженням проєкту «Велич особистості». Тут Ірина Фаріон розповідає про долю та історичну значимість видатних українців.

 

   Чаплінський влог

   66,2 тис. користувачів

Чаплінський влог – це ютуб-канал про урбаністику як Львова, так і України загалом.

Веде канал відомий архітектор Юліан Чаплінський. Він порушує теми про актуальне в місті. І розповідає про вдалі архітектурні рішення та наголошує на болючих точках. А також намагається донести, які рішення можна було б змінити, щоб покращити життя міста.        

Щоправда, перебуваючи в минулому на посаді головного архітектора Львова, саме Юліан Чаплінський поставив свій підпис під низкою дозволів на будівництво, виданих із грубими порушеннями Генерального плану міста. Відтак завдяки їм на ділянках, де мали б з’явитись нові паркові зони, транспортні розв’язки чи громадські об’єкти, постала житлова забудова.

Втім, це вже зовсім інша історія, дізнатись про яку більше можна за посиланням

 

   Dima Maleev

   64,5 тис. користувачів

Dima Maleev – це канал російськомовного українця, який живе та працює у США. Своїм глядачам ютубер розповідає про життя програміста з України в Каліфорнії. Попри те, що ютубер спілкується російською, вести його вирішив українською. 

Зокрема, тут є кілька форматів. Kitchen Nerd – його розмови та роздуми на кухні. Rude Nerd – блог про Америку та життя в ній. #Dima_Live – це вже інтерв'ю з людьми, що мають цікаву професію.

 

   Bilyy VLOG

   20,6 тис. користувачів

Bilyy VLOG – це канал експерта з питань міської мобільності Андрія Білого. На своєму каналі він випускає відео, присвячені інфраструктурі Львова, які поділені на кілька рубрик.

«Е-квиток» – тут він розповідає про впровадження автоматизованої системи та відповідає на запитання, чи потрібен львів'янам електронний квиток. 

Також торкається теми міської ради Львова та робить огляд того, як вона працює. Найновішою наразі є нова рубрика «Урбанайзер», де він разом з Андрієм Дроздою обговорює теми інфраструктури, розвитку міст, урбаністики та будівництва.

Зауважимо, що Андрій Білий, крім блогерства, в минулому займався також управлінням. Як чиновник, він працював у виконавчій владі Львова та відповідав за транспортні й інфраструктурні проєкти. Проте на початку літа Білий раптово звільнився, а слідом за ним пішла справжня хвиля звільнень керівників львівських комунальних підприємств, які були в його підпорядкуванні.  Детальніше про це за посиланням

 

   Юрій Михальчишин. Будьмо уважні.

   13,7 тис. користувачів

Це канал колишнього народного депутата України Юрія Михальчишина. На ньому він порушує важливі, на його погляд, проблеми та питання країни. Зокрема розповідає про історію: життя після війни, визвольний рух та життя від УНР до сьогодення. 

 

   Alex Shutyuk

   8,2 тис. користувачів

Alex Shutyuk – канал громадського активіста та блогера, на якому він розповідає про урбаністику та міський розвиток в Україні й за кордоном. А ще порушує теми громадських просторів, архітектури, транспорту тощо. 

 

Таким є список львівських українськомовних ютуб-каналів – від найбільшої кількості підписників до найменшої. Не забувайте підтримувати українськомовний контент і ви. Підписуйтеся на ютуб-канали та будьте в курсі останніх подій Львова і країни.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ