«Тоооолько... рюмка водки на столе», – горланить на весь голос якийсь чоловік років тридцяти, спустошуючи останню чарку оковитої. Думаєте, ця розповідь – про звичайний вечір у одному з караоке Москви? Але ж ні. Це реалії нічного життя нашого міста, де ледь не в кожному караоке лунає музика вороже налаштованих проти України російських виконавців. І все це – на восьмому році війни та попри законні заборони, які діють у області.

Чи контролюють у Львові виконання так званого мораторію та як можна зупинити поширення російської культури у закладах міста – «Вголос» розпитав у львівських депутатів, ветеранів війни та громадських діячів.

Мова як інструмент для захоплення територій

Як розповів «Вголосу» ветеран російсько-української війни та депутат Львівської міської ради Ігор Шолтис, до мораторію на використання російськомовного культурного продукту, схваленого на обласному рівні ще у 2018 році, є справді багато запитань. Утім він є законним, а отже, заклади мають його дотримуватись. 

«Є цей мораторій на використання російськомовного культурного продукту. Насправді є дуже багато питань щодо доцільності та конституційності цього документа. Але позаяк він у нас працює і жодних судових питань щодо нього не було, він є активним. А отже, як клуби, так і караоке-бари мають його дотримуватись, адже вони є публічно відкритими», – зазначив захисник.

На думку ветерана, важливо розуміти й те, що будь-яке використання і поширення російськомовного культурного продукту в умовах збройної агресії Путіна насамперед не лише деморалізуюче впливає на українське населення, а й дискредитує діяльність наших захисників, які боронять державу на усіх фронтах російсько-української війни. Тому що для Росії мова – це інструмент для захоплення територій.

«Питання мови є одним із ключових питань, які Російська Федерація використовує як інструмент захоплення територій держав пострадянського простору. Тому цей мораторій необхідно виконувати», –  додав він. 

На восьмому році війни це недопустимо 

За словами громадського діяча та захисника української мови Святослава Літинського, Україна все ще перебуває в інформаційному полоні Російської Федерації. 

На його думку, дуже прикро, що громадяни не до кінця усвідомлюють, чому важливо захищати наші інформаційні кордони. Але й держава це толерує, навіть попри восьмий рік війни. 

"Це дуже дивно, що людям потрібно знову і знову пояснювати, якою важливою є інформаційна зброя і захист інформаційних кордонів. І якщо законні методи не діють, потрібно якісь інші шукати, аби пояснити людям, що це неприйнятно для держави на 8-му році війни толерувати таку поведінку", зазначив він. 

Утім надія все-таки є

Віра у те, що все можна змінити, таки існує. Як підкреслює активіст Антон Петрівський, у наших закладах, а зокрема і в караоке, справді часто лунає саме російська музика. Але з цим просто потрібно боротись.

«Ми це робимо у різний спосіб: раніше просто переконували заклади в тому, що цього робити не можна. А потім почули, що утворюється робоча міжвідомча група при ЛОДА, метою якої є власне вжиття заходів з виконання мораторію на російськомовний культурний продукт на території Львівської області», розповідає Антон Петрівський.

Таким чином, чоловік разом із друзями-активістами долучився до цієї робочої групи. У ній вдалось спільно напрацювати чимало пропозицій та заходів, і їх, згідно з наказом заступника голови ЛОДА, вже виконують.

«У Львові ми успішно провели два рейди закладами ресторанного господарства – на Сихові і в центральній частині міста. Туди ми заходили спільно з представниками ЛОДА і поліцією та інформували їх про те, що є такий мораторій, залишали їм відповідні пам’ятки. І, в принципі, усі заклади, в яких ми були, сказали, що не вмикатимуть російськомовного культурного продукту»,   зазначив він.

Роз'яснювальні заходи робоча група також проводить у територіальних громадах. Туди активісти теж скерували відповідні звернення, аби й там ухвалили рішення про мораторій на російськомовний культурний продукт.

«Наступним етапом у нас якраз мала бути робота в караоке-барах. Трапилось так, що цей інцидент (ред, – скандал у нічному клубі  «Split») стався до того, як ми саме мали йти до них. Тому найближчим часом, можливо, навіть цього тижня або наступного, ми спільно з представниками поліції й іншими представниками робочої групи пройдемось по караоке-барах центральної частини міста і також проведемо з ними відповідну профілактичну роботу»,   додав він.

Нагадаємо, рішенням Львівської обласної ради від 18 вересня 2018 року №745 та 7 жовтня 2021 року №228 на території Львівської області запроваджено мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту.

Раніше «Вголос» писав про скандал, який спалахнув у львівському нічному клубі «Split» кілька днів тому. Як повідомляли, охорона нічного закладу вигнала звідти львів'янина через його зауваження стосовно російськомовних пісень, які лунали в караоке.

Згодом дирекція закладу висловила своє бачення того, що трапилось. 

Зауважимо, що це вже не перший скандал на мовному ґрунті, який трапився у Львові за останні кілька місяців. Зокрема, як писав "Вголос", у четвер, 9 грудня, у центрі Львова молоді активісти зірвали зйомку російського ютюб-каналу «Вписка», коли ті співали російські пісні з нецензурною лексикою. 

Додамо, що представники Львівської ОДА, громадськості, активісти у вівторок, 28 грудня, провели роз’яснювальну роботу серед власників, адміністративного персоналу, працівників закладів Сихівського району міста Львова.

З-поміж інших тем, як-то впровадження електронного квитка у Львові та питання цьогорічного бюджету міста, мовний скандал обговорять в прямому етері "Народного Толк-Шоу" на телеканалі NTA. Вмикайтесь сьогодні о 19.15 або ж дивіться трансляцію на YouTube та у соцмережах проєкту

 

 
 

ІА "Вголос": НОВИНИ