Сьогодні, 12 січня, у пресклубі Львова відбувся брифінг під гаслом «Ні політичним переслідуванням в Україні». На ньому виступили учасники бойових дій, волонтери та журналісти. Головною темою стала апеляція до влади з вимогами припинити переслідування громадських діячів, політиків та активістів. Йдеться, зокрема, про п’ятого президента України Петра Порошенка, якому оголосили підозру у державній зраді. За словами спікерів, такі дії нинішньої влади лише розхитують і так нестійке становище всередині держави, і Порошенко – це лише початок, а завтра на його місці може опинитися будь-хто.

Що буде з Порошенком?

Як інформує «Вголос», колишньому президенту України та лідерові партії «Європейська солідарність» Петру Порошенку оголосили підозру.

Про це повідомив екссекретар РНБО Олександр Турчинов.

«Чинна влада і чинний президент повністю копіюють Януковича і його режим. Як у зрадницькій позиції щодо захисту України, так і в боротьбі з політичними опонентами. Але ви знаєте, вони не тільки скопіюють їхні брудні технології, а й повністю повторять фінал Януковича», – наголосив Турчинов.

За словами Турчинова, владі було достеменно відомо, що лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко збирається від’їжджати на заздалегідь заплановані зустрічі зі Вселенським Патріархом, а також з європейськими лідерами, які будуть відбуватися саме цими днями.

І саме враховуючи цю ситуацію, вони почали брудне шоу, яке називається «негайне вручення чергової повістки Петру Порошенку на черговий допит».  

 «Хочеться поставити питання Офісу Президента України: чому на сьогоднішній день переслідують людей з активною громадянською позицією? Чому Банкова диктує журналістам, кого впускати на відкриті пресконференції? Доки ще буде тривати таке свавілля влади та, не побоюсь цього слова, повна диктатура, як за часів Януковича?» – наголошує учасник бойових дій на сході України Назар Янкович.

Назар Янкович

Після підозри Печерський суд наклав арешт на Порошенка. Відтак арештували всі земельні ділянки, які належать юридичним особам, нерухоме майно, банківські рахунки та корпоративні частки. Можливість подати апеляцію буде аж 14 січня. Адвокат Порошенка заявив, що вони не лише це робитимуть, а також мають намір звертатися до ЄСПЛ.

«Порошенко є одним із тих, хто реально працює на країну. І коли я чую про його звинувачення у державній зраді, мені це здається безглуздим. Ви чули, як він із Путіним розмовляв та відстоював суверенітет та державність всередині країни? – це є факт. І цій людині говорити, що він зрадник? Він би краще озирнувся довкола і подивився, хто сидить поруч із ним», – акцентує активіст та головний редактор газети «Ратуша» Микола Савельєв.

Микола Савельєв

Утиски інших

Втім, окрім Порошенка, відбувається і низка утисків на тих, хто висловлює будь-яку позицію, що не припадає до душі нинішній владі. Це учасники бойових дій, громадські діячі, журналісти тощо.

«Чим завершується перехід червоних ліній, ми бачимо. Я як журналіст відчуваю тиск на медіа, коли мені говорять, що слуги народу купили один канал, згодом купили інший. А завтра ті ж самі слуги затиснуть П’ятий канал. Це може призвести до того, що ми залишимося на руїнах медіа, за які свого часу виступали у 2004, 2013-14 роках. Хіба це нормально, коли суспільство сприймає ненормальні речі за нормальні? Ми навіть не помітили, як створилася тотальна репресивна система. Для когось секрет, що розгін Верховної Ради був незаконним? Але вже ніхто про це не говорить», – зауважує Микола Савельєв.

Найбільше побоювань викликає саме те, що говоримо про непростий час, коли вже 8 рік триває війна на сході і йдеться про чергове вторгнення Росії. Суспільство в країні не об’єднується, а навпаки стає на шлях громадянської війни та загострення суперечок всередині країни.

«Напевно, не випадково ми зібралися сьогодні саме в цей день, 12 січня, коли в країні вшановують память жертв політичних репресій. І як би не було прикро, виглядає на те, що ми знову стаємо на ті самі граблі. У нас зараз триває війна з однією з найбільших армій світу. А ми в нашій країні замість того, щоб об’єднатися, починаємо переслідувати одне одного та лише підкидати дров у полум’я. Це надзвичайно боляче особисто мені, що в  країні знову відбувається замилювання очей», – розповідає журналістка та волонтерка Ксенія Клим.

Ксенія Клим

Наголошують спікери і на тому, що нинішня влада, проводячи боротьбу проти Порошенка, не лише вступає в конфлікт з ним, а й розпалює ворожнечу усередині країни.

«Ми воювали на сході не за Порошенка, не за Луценка, не за Яценюка. Ми воювали там за право вибирати. Ми воювали за вибір українського народу бути європейською державою, в якій є справедливий суд. Коли людина має бути першим, про кого повинна дбати держава. Постає питання: ви будуєте свою державу чи розчищаєте собі поле? Так не має бути, тому що не за це тисячі людей віддали свої життя», – наголошує ветеран війни на сході України, кіборг Олег Височанський.

Зеленський і Буковель

Як вже раніше повідомляв «Вголос», главу держави Володимира Зеленського помітили у Буковелі в компанії керівника комітету з розвідки Руслана Демченка та очільника Офісу Президента Андрія Єрмака.

Про це на сторінці в соціальних мережах повідомив Юрій Бутусов.

Головний редактор «Цензор.нет» зазначив, що Зеленський записував новорічне привітання в колі авторитетних людей в українському суспільстві. Бутусов додав, що в Буковелі глава держави відпочивав з особами, яких не наважився посадити поруч із собою за новорічний стіл.

«Мені інколи здається, що я живу в країні кривих дзеркал. Адже такі речі просто неприпустимі. Навіть найдепресивніші країни ніколи б собі не дозволили того, що відбувається у нас. Тому мені хочеться вірити, що це просто страшний сон, від якого ми колись прокинемось», – розповідає Ксенія Клим.

Посадовці, з якими відпочивав Зеленський, пов’язані з Москвою. Зокрема, йдеться про Руслана Демчака – проросійського політика та співавтора «Харківських угод», які передбачали здачу Криму РФ.

Бутусов зазначає, що саме Демчак є сполучною ланкою між адміністрацією Путіна та Зеленським.

«Пригадується мені така теза Зеленського, коли він сказав, що не може президент відпочивати, коли в країні війна. Тому хочеться зараз поставити йому питання: «Де ти є? В країні війна?», – акцентує Олег Височанський.

Олег Височанський

У готелі, в якому заселився Зеленський, в той самий час перебував і олігарх Коломойський з родиною. Навіть мешкали на тому самому поверсі. Однак обидва назвали це збігом.

«Мені також здається, що це страшний сон. Але ніяк не вдається прокинутися. Якщо Президент сам до кінця не розуміє, що робить, то про що може йти мова?! А в наших людей повністю відсутній самоаналіз у таких випадках», – ділиться Микола Савельєв.

Що змінилося за час гібридної війни?

На 8 році війни з Росією, коли все частіше йдеться про наступ РФ на українські території, нинішні дії влади точно не ідуть на користь.

«Московії потрібно щось робити, бо в такому стані, в якому вони зараз є, вони починають програвати. Тому що наші збройні сили все одно нарощуються. Ми модернізуємось, нехай навіть не так, як ми хотіли, проте починаємо закривати наші слабкі місця. Що у Путіна в голові? Ми розуміємо, що йде глобальна масштабна підготовка. Тому маємо бути готові до розвитку будь-якого варіанту. А це можливо лише завдяки обєднанню суспільства. А не розколу його на табори. У нас повинна бути одна мета – захист держави», – розповідає Олег Височанський.

Йдеться і про те, що на 8 році війни ми просто до неї звикли. А ще про те, що гібридна війна триває не лише на фронті, а й усередині держави.

«Ми бачимо, як намагаються дискредитувати різні волонтерські рухи. Без цього руху теж не обійшлося, я вважаю це частиною цієї гібридної війни. Адже зараз загроза чергового наступу є однією з найкритичніших за останні роки. Натомість нам відволікають увагу від цього та нав’язують зовсім інші проблеми», – зауважує Ксенія Клим. 

"Хто продав Медвечуку «Перший незалежний»? – це зробили львівяни. Хто продав «Четвертий канал» слугам народу? – це знову зробили львівяни. Тому ми повинні дуже чітко усвідомлювати, де ми молодці, а де не дуже. Особливо відслідковувати ці моменти, коли працюємо на ворога. Ось це мова про гібридну війну, адже вона полягає багато в чому",– підкреслює Микола Савельєв.

Нагадаємо, 20 грудня п'ятий президент України та народний депутат від «Європейської солідарності» Петро Порошенко отримав підозру у державній зраді.

За словами представника «Євросолідарності» Олександра Турчинова, Володимир Зеленський з приходом до влади «розпочав системну боротьбу проти 5-го президента». Мовляв, за вказівками Зеленського «були сфабриковані сотні кримінальних справ проти Порошенка, він отримав сотні повісток і провів багато годин на допитах у різних силових структурах»

Згодом ДБР повідомило, що експрезидент України підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з-поміж представників вищого керівництва РФ, сприяв діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».

Водночас в тексті підозри Петру Порошенку виявили серйозну помилку.

Пізніше, в Офісі генпрокурора підписали клопотання про арешт експрезидента Петра Порошенка.

Потім, Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про накладання арешту на майно п’ятого президента та лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка у справі про державну зраду.

Сьогодні стало відомо, що суддю Віту Бортницьку, яка ухвалила рішення про арешт майна п'ятого президента України Петра Порошенка, внесли до бази сайту «Миротворець».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ