Інтерпол визнав, що Російська Федерація переслідує Євгена Лавренчука за політичними мотивами.

Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, Національна поліція України звернулась до Міжнародної організації кримінальної поліції – Інтерполу щодо з’ясування правомірності використання РФ інформаційної системи Інтерпол, зокрема шляхом зловживання інструментами та можливостями Інтерпол у переслідуванні Євгена Лавренчука, якого було затримано в Італійській Республіці та поміщено у в’язницю м.Неаполь «Поджореале».

«Відповідно до отриманої інформації від Національної поліції України, відомості щодо громадянина України Євгена Лавренчука, які оброблялися в обліках Інтерполу за запитом Національного центрального бюро Інтерполу в Російській Федерації були видалені через їх невідповідність положенням статті 3 Статуту Інтерполу, згідно з якою суворо заборонено здійснювати будь-яке втручання або діяльність політичного, військового, релігійного або расового характеру», - пише вона.

То ж 27 січня 2021 року відбулось судове засідання в міському суді м. Неаполь, під час якого адвокати Євгена Лавренчука подали клопотання про скасування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту і надання йому дозволу виїхати в Україну. Адже через видалення Інтерполом відомостей з власних обліків підстав для подальшого затримання громадянина України немає.

На жаль, Неапольський міський суд у задоволенні вимог відмовив, пояснивши, що процес перевірки доводів РФ, яка надіслала матеріали щодо екстрадиції, вже розпочався в суді. Отже, на цій стадії неможливо припинити розгляд, оскільки має бути ухвалено рішення суду.

Суд надав термін – 30 днів, за який прокуратура м.Неаполь має вивчити матеріали, які надійшли з РФ, та поінформувати про своє бачення цього питання: чи існують підстави для видачі Євгена Лавренчука Росії. Після цього суд ухвалить відповідне рішення.

«При цьому викликає занепокоєння той факт, що Міністерство юстиції Італійської Республіки та прокуратура м.Неаполь, знаючи про видалення Інтерполом Євгена Лавренчука з обліків як такого, що розшукується Російською Федерацією, і яка вимагає його екстрадиції, офіційно не відреагували на цей факт і не вжили заходів щодо звільнення Євгена Лавренчука з в’язниці, де він безпідставно утримувався 35 днів і не дали йому безперешкодно виїхати в Україну», - зазначила Людмила Денісова.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», українського режисера Євгена Лавренчука затримали у Неаполі 17 грудня під час пересадки на літак, яким він мав прибути до Львова. Причина арешту – вимога Росії екстрадувати його до Москви. Цілий місяць українця утримували в  італійському СІЗО.

На захист українця виступили його друзі, колеги, уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова та міжнародні організації.

21 січня Євгена Лавренчука відпустили з СІЗО під домашній арешт.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ