Небайдужі львів'яни звернулись до президента України з проханням допомогти завершити будівництво інфраструктурного об'єкта, а саме шляхопроводу по вул. Княгині Ольги у м. Львові, який збудований на 80% і згідно з висновком експертів є у доброму стані та може виконувати свої функції.

Про це йдеться на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Як йдеться у повідомленні, вже більше десяти років чиновники Львівської міської ради та міський голова Львова обіцяли добудувати вищезгаданий об’єкт, приймали відповідні ухвали, виділяли кошти на ПКД та замовляли експертизи. Однак, через брак коштів у місцевому бюджеті, в 2021р кардинально змінили свою думку і пропонують зруйнувати шляхопровід та замість 2-х рівневих розв’язок влаштувати 1 рівневі з круговим рухом.

Як результат, багато місцевих мешканців обурились.

Таким чином, львів'ян просять включити до проєкту «Велике будівництво» добудову шляхопроводу в м. Львові, будівництво якого призупинено на перетині вул. Наукова та вул. Княгині Ольги і запуску швидкісного трамвая (наземного метро) як критично необхідного інфраструктурного об'єкта для якісного розвитку міста.

Нагадаємо, активно питання добудування моста на Науковій почали підійматися вже після 2010 року. Вже були навіть рішення міської ради. Перше - у 2011 році ,а друге - у 2016. Пізніше, у 2016 році, відбулось відкриття нового трамвайного маршруту №8, який сполучає центральну частину Львова з найбільшим спальним районом у місті - Сиховом. Під час його відкриття Андрій Садовий заявив, що місто планує з'єднати трамвайною колією мікрорайон “Сихів” з вул. Княгині Ольги, через автовокзал.

Минулого року про можливість добудови трамвайного шляхопроводу у коментарі для ЗМІ заявив Олександр Одинець, директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР. За його словами, в бюджеті 2020-го року було виділено 1,2 млн грн на проєктну документацію по цьому об’єкту. В червні цього року на порталі публічних закупівель “Прозоро” був оголошений тендер на послуги із видачі технічних умов на зовнішнє освітлення будівництва шляхопроводу.

Нагадаємо, нещодавно Ігор Телішевський наголосив, що на місці супермаркету “Арсен” на вулиці Науковій планують зводити житловий комплекс. Якщо ж у цьому районі буде міст із насиченим рухом, квартири коштуватимуть набагато дешевше.

 

На початку літа, депутат ЛМР від партії «Самопоміч» Андрій Шевців запропонував продовжити трамвайну лінію через вулицю Наукову з влаштуванням світлофорного регулювання або кругового перехрестя та демонтувати недобудований шляхопровід.

Голова транспортної комісії Ігор Зінкевич наголошує, що для демонтажу недобудованого трамвайного шляхопроводу та облаштування так званого «квазікільця» на перетині вулиць Наукової та Княгині Ольги теж потрібні будуть не малі кошти. Тому, на його думку, краще витратити більше, але добудувати шляхопровід та запустити по ньому трамвай. За його словами, він вже подав документи на експертизу для підрахунку коштів. Приблизна вартість добудови моста - близько 30-ти млн. 

Нагадаємо, раніше Ігор Зінкевич припускав, що з теперішнім бюджетом Львова добудова мосту на вулиці Науковій – розмова на 3-4 роки. Втім є підозра, що у Ратуші не випадково почали активно обговорювати можливість демонтувати шляхопровід, який уже зроблено на 80%. 

Під час години питань до міського голови Андрій Садовий заявив, що міст на Княгині Ольги виключно для проїзду трамваїв і нібито з погляду здорового глузду є нераціональним, оскільки його проєктувала ще у 70-ті роки, його і не добудували в радянську добу, а фахівці, яких місцева влада запрошувала з Німеччини, мають позицію, що він не потрібен фізично.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ