Львів замкнув ТОП - 10 рейтингу за індексом задоволеності якістю послуг. Чому місто втрачає свої позиції та хто в цьому винен - в матеріалі “Вголос”.

Нещодавно було проведено сьоме Всеукраїнське муніципальне опитування. Так, згідно з результатами опитування, найбільше якістю життя задоволені вінничани, а найменше - люди в Херсоні. Львів посів 10-те місце з оцінкою в 3,1 бала загальний індекс якості 22 виміряних послуг.

Це щорічне опитування, яке дає всесторонній аналіз ставлення громадян до органів місцевого самоврядування та надання комунальних послуг. Провела його Соціологічна група «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту. 

Нагадаємо, що раніше ми детальніше писали про рейтинг.

Проблема не в людях, а в управлінцях

Згідно з даними, Львів випереджають майже всі сусідні міста. Так, вище місце в рейтингу посіли Івано-Франківськ, Тернопіль, Хмельницький та Луцьк. Респонденти також оцінили роботу місцевої влади. Тільки 16% жителів Львова цілком схвалюють роботу мера. 

Голови Львівської міської організації ВО”Свобода” Любомир Мельничук вважає, що вся проблема в недолугому управлінні містом, адже організовувати роботу львівські чиновники не дуже вміють. Йому прикро, що з кожним разом вони все гірше роблять, а всю свою силу спрямовують виключно в піар, а не в реальну справу.

Мені, як львів’янину, трохи соромно. В нас найкращі люди та найкраще місто, але чиновники організовують роботу так, що ми постійно опускаємось по рівню комфорту. Такі показники показують майже всі рейтинги. Чиновників міської влади люди оцінюють ганебно. Проблема в тому, що влада повинна змінюватись. В нас одна й та сама влада вже 16 років. Чиновники відчувають безкарність.Міського голову влаштовує все, що зараз відбувається. Він турбується виключно про свій медійний образ та очорнення своїх конкурентів. Тому в нас виходить так, що ти читаєш медіа і все так прекрасно. А по факту проблеми з транспортом, дорогами, комунальними послугами та іншими не вирішені”, - каже він

 

За його словами, вічно експлуатувати любов львів’ян до свого міста є не до кінця чесною політикою. Адже чиновники говорять, що в місті все добре, а рейтинги показують протилежне.

Ми бачимо, як наші сусіди, де мери-свободівці, нас вже обганяють по рейтингах. При всій повазі до них, але нема чого порівнювати сусідні міста до Львова. Але по рівню забезпечення комфорту життя вони нас обганяють. В них в рази менший бюджет, але люди значно краще оцінюють роботу їхньої влади. Не може одна влада так довго керувати містом.  Ми дійсно вважаємо своє місто кращим, але до чого тут влада? Вона робить його тільки гірше. В тому вся проблема” - коментує Мельничук.

Чим найбільше незадоволені львів'яни

За даними опитування, найгірше львів'яни оцінюють паркування, транспортну інфраструктуру, каналізування, ринки та соціальний захист. Трохи краще мешканці ставляться до вуличного освітлення, доріг, шкіл, дитсадків та медичних закладів. 

"Ми всі розуміємо, як нам ранком добратись на роботу, завезти дітей в школу або зайняти чергу в ЦНАП за два-три тижні. Дуже багато сервісів не відповідає дійсності. Ми найперші в Україні розпочали працювати над електронним квитком, але його досі не має, а інші міста ним вже активно користуються. Якщо ми ще на 10-му місці, то це ще приємно насправді", - каже Петро Адамик, голова фракції «ЄС» у ЛМР.

Водночас лідер «Європейської Солідарності» у Львівській міськраді наголосив, що цей рейтинг не є приводом для суму, а швидше мотивацією змінювати стан справ у Львові на краще. Проте наголосив, що першочергово це мають робити чиновники ЛМР, які отримують одні з найвищих зарплат в Україні серед працівників органів місцевого самоврядування. 



«Маємо зараз зібратись силами та вирішувати ці всі проблеми. Я думаю, що це опитування відповідає дійсності, ми не найкращі, але й не найгірші. На жаль, це наші недопрацювання. В тому числі й мої. як депутата ЛМР, а ще більше виконавчих органів. Якщо в нас заступники міського голови отримують найвищі зарплати, а люди не оцінюють їхню роботу, то вони їх не заслуговують»
, - говорить Адамик.

Рейтинг транспорт

Громадський активіст та юрист Вадим Гайовий вважає, що 10-те місце для Львова - це провал для європейського міста.

«Десяте місце Львова у рей­тингу якості життя — це провал для європейського міста і ве­личезний мінус меру. За останні роки ми не побачили серйозних зрушень у жодному інфраструктурно­му проєкті, лише популістичні гасла. Досі немає електронно­го квитка, ні обіцяних підзем­них і наземних паркінгів. Зате на дорогах європейського міс­та довжелезні затори, а робота громадського транспорту, як у глухому селі…», - каже він

Опитування проводили у 24 обласних центрах України, що не перебувають під контролем російських чи проросійських сил, включаючи Маріуполь та Сєвєродонецьк на Донбасі, на основі вибірки, яка включала 19196 респондентів.  Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 65%.

Читайте також: Система Е-квитка може не запрацювати з наступного року

Чому у Львові досі неканалізовані всі вулиці

Як львівське комунальне АТП-1 скорочує маршрути попри дотації в бюджеті

ІА "Вголос": НОВИНИ