Від початку минулого року у Львові проводяться масштабні реконструкції основних вулиць міста. Під час ремонтних робіт на деяких вулицях відбувається заміна старої бруківки. “Вголос вирішив дізнатись де зберігається стара бруківка ти чи можна її ще використовувати?

За останні декілька років у Львові ремонтуються декілька артеріальних вулиць міста. Зокрема це вул. Бандери, вул. Шевченка, вул. Пекарська, вул. Богдана Хмельницького та вул. Личаківська. Кожна з цих вулиць була покрита автентичною львівською бруківкою. Під час ремонту на деяких вулицях цю бруківку замінювали на нову, а десь частину дороги асфальтували чи звужували. Також, як відомо, під час реконструкцій вулиць трамвайні колії покривались іншим матеріалом. 

Одразу після початку ремонтних робіт частину бруківки вивезли з вулиць. Місцеві мешканці були стурбовані та почали вимагати пояснень куди вивезли історичну бруківку з княжого міста. Наразі відомо що вся львівська бруківка, яка залишається після реконструкцій, зберігається на вулиці Пластовій, 13 під охороною.

Нагадаємо, що минулого року, на початку ремонтних робіт на вул. Бандери мешканці вулиці вийшли на протест. Вони бояться, що унікальна старовинна бруківка, якою зокрема вимощена вул. Бандери, просто зникне після ремонту, адже обліку немає і куди її вивозять, ніхто не знає.

Де зберігається бруківка та чи є її облік?

Як відомо, знищення бруківки у Львові в останні роки - поширена практика. Вона вже зникла з вул. Руської, вул. Стуса, вул. Торгової, вул. Гуцульської та інших. Станом на сьогодні немає точної цифри скільки бруківки зберігається у місті.

Фото: "Твоє Місто"

Ми звернулись за коментарем до пресслужби ЛМР, але відповіді так і не отримали. Втім ще у 2017 році у Львівській міськраді запевняли, що вся бруківка зберігається під охороною та використовується на інших ділянках, де проводиться ремонт. 

Як повідомляла тоді директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Ірина Маруняк, під час проведення ремонту доріг бруківка, яка демонтується, обліковується і передається на зберігання у ШРП Галицького району. Для того, щоб бруківка або мозаїка була передана комусь для виконання мощення доріг чи дворів, приймається рішення виконавчого комітету про погодження передачі бруківки чи мозаїки певному підприємству.

“Станом на кінець 2017-го року в ШРП Галицького району є на зберіганні бруківка і мозаїка. Бруківка є різного розміру: є 758 м2 більшої бруківки і 245 м3 бруківки меншого розміру. Крім того, у ШРП Галицького району є на зберіганні 1431 м2 мозаїки”, - каже Ірина Маруняк

Фото: "Твоє Місто"

Чи доцільно використовувати стару бруківку?

Останніми роками у місті Лева ведуться активні дискусії щодо питання чи потрібно залишати стару бруківку, міняти її на нову чи взагалі відмовитись від неї. Архітектори та історики переконують, що відмовитись від автентичної бруківки у місті може бути найгіршим рішенням за всю історію Львова. Адже вона є невід’ємною частиною історичного міста.. Для багатьох людей Львів асоціюється саме з бруківкою.

Фото: "Твоє Місто"

Раніше ми повідомляли, що мешканці вул. Богдана Хмельницького звернулись до Президента України, щоб зберегти бруківку на їхній вулиці.

За словами архітектора та члена правління Національної спілки архітекторів Ігоря Кузьмака львівську бруківку потрібно розглядати, як неодмінну частину історичної та культурної спадщини міста. Просто взяти і викинути бруківку з дороги — це як взяти й викинути зі старого будинку вікна, двері та балкон і поміняти на якісь навісні фасади, бо вони сьогодні більш експлуатовані.Він каже, що ці речі є фактично недопустимі. Якщо в Радянські часи бруківка була перекладена неякісно, то це не означає, що її потрібно міняти.

Історія львівської бруківки пов’язана з тим, що Львів дуже “компактне” місто. Воно не має водойм, тому перегрівається від сонця. Зверніть увагу, що ці вузькі львівські вулички зроблені так, щоб тінь, яка падає з одного будинку фактично падала під пороги (перші поверхи) будинку навпроти. Це зроблено для того, аби не прогрівались проїзди та проходи. Бруківка - це якраз той матеріал, який не дає можливості робитись таким перегрівам ”, - каже Ігор Кузьмак

Архітектор наголошує, що вона є екологічна, немає канцерогенів та є набагато довговічнішою. Виникає тільки питання по якості укладання бруківки. За його словами хочеться очікувати кращого. Адже потрібні ще напрацювання над звукопоглинанням та водовідведенням.

Схожої думки й голова фракції “ЄС” у ЛМР Петро Адамик. За його словами бруківка дійсно зберігається на вул. Пластовій. Втім чи доцільно її використовувати ще чи замінювати вже потрібно говорити з експертами.

Наскільки мені відомо бруківку вивозять на вул. Пластовій. Я її там бачив. Є купа версій, наприклад те, що її вивозять за кордон. Але я не думаю, що це можна було б зробити непомітно. Я звичайно не експерт, але на мою думку бруківку варто залишати. Хоча можливо є якісь технологічні речі”, - каже він

Нагадаємольвівські чиновники пояснили навіщо під час реконструкції вулиці С. Бандери бруківку залили цементом

ІА "Вголос": НОВИНИ