В Україні повний курс вакцинації проти COVID-19 уже пройшли 70 тисяч дітей. Одне щеплення отримали майже 50 тисяч.

Про це повідомив голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

За його словами, серед усіх хворих на коронавірус близько 10% - неповнолітні. Розповсюдження штаму «Дельта» значно збільшило кількість дітей, яких доводиться госпіталізувати. Лише минулої доби в Україні інфікувались на COVID-19 1441 дитини. За весь час пандемії захворіло понад 150 тис дітей, померло більше 50. 

Як вакцинувати дитину?

  • Треба звернутись до педіатра або сімейного лікаря. Перевірити, чи отримала дитина всі щеплення відповідно до Календаря щеплень.
  • Якщо це так, і в дитини немає протипоказань, лікар виписує направлення на вакцинацію.
  • Потім треба обрати пункт щеплення, де в наявності є вакцина Pfizer-BioNTech. Щеплення у пункті вакцинації проводиться лише у присутності батьків.

Варто пам’ятати, що після проведення рутинного щеплення перед вакцинацією потрібно зачекати 14 днів, а після одужання від коронавірусу МОЗ рекомендує провести щеплення за 28 днів.

Разом із щепленням проти коронавірусу може проводитися тільки  вакцинація проти грипу. 

Яка є аргументація вакцинації дітей? 

Як зазначає імунологиня Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Ярина Романишин, через низьку вакцинацію дорослого населення, ми не досягнули колективного імунітету, який мав би захистити дітей. Діти хворіють і іноді важко. Хто це  буде один зі ста чи один з десяти не відомо. І знаючи, що вакцинація – безпечний і ефективний спосіб запобігти інфекції, ним потрібно скористатися.

Я уже вакцинувала свого п’ятнадцятирічного сина, п’ятнадцятирічну племінницю та племінників 14 і 16 років. Жодної негативної реакції на препарат не було. Трошки боліла рука в одного з племінників, але обійшлося навіть без знеболення”,  – розповідає лікарка.

Детальніше про особливості щеплення дітей проти коронавірусної хвороби у Львові, можна прочитати у нашому матеріалі Вакцинація дітей проти COVID-19 у Львові: що треба знати?

Нагадаємо,  що з 12 листопада у застосунку «Дія» можна отримати сертифікат про вакцинацію дитини, яка отримала хоча б одне щеплення.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ