Друзі мера в кафе мережі «!Fest» розгорнули літній майданчик всередині «воєнної» огорожі Ратуші.

У Львові діє заборона на встановлення літніх майданчиків в межах огородженої на час війни території довкола Львівської міськради. Однак деякі наближені до мера Садового кафе цю заборону ігнорують. Під стінами Ратуші власники Grand Cafe Leopolis холдингу «!FEST» розгорнули літній майданчик поза муніципальною «воєнною» огорожею. Натомість решті львів'ян досі закритий доступ до звичайних лавок за металевим парканом.

Ми вже не одноразово писали про «вседозволеність наближених» у матеріалах про заборону продажу алкоголю та забудови за бажанням.

То що ж тут не так?

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну та оголошення воєнного стану, владні структури Львова посилили охорону. Блок-пости поставили біля Львівської обласної військової адміністрації (логічно, бо зараз це головний керівний орган Львівщини). Львівську міську раду на площі Ринок також цілодобово пильнує муніципальна варта, а саму будівлю обнесли металевим парканом.

Потрапити за паркан можуть лише працівники ЛМР, депутати з посвідченнями чи люди зі спеціальними перепустками.

Всередині на території «воєнного» паркану, відгороджені від світу, опинились і звичайні лавки, на яких в мирний час полюбляли сидіти містяни й туристи.

Поки з одного боку Ратуші варта зі зброєю спиняє охочих зайти, зовсім поруч, біля Нептуна, для кав'ярні Grand Cafe Leopolіs з холдингу «!FEST», власники якого були в орбіті мера Садового, розгорнули великий літній майданчик зі столиками, кавою та радісними відвідувачами.

Відвідувачі вільно йдуть до кафе, муніципали нікого не перевіряють: їх там немає.

У квітні цього року рішенням виконавчого комітету ЛМР встановили обмеження на проведення господарської діяльності та тимчасово зупинили дію всіх паспортів прив'язок для літніх майданчиків.

Відповідно обмежили діяльність усіх кафе, які потрапляють в охоронну зону, яка має бути рівновіддалена від всіх стін будівлі органу місцевого самоврядування.

Про це розповів депутат Львівської міської ради, голова постійної комісії архітектури, містобудування та розвитку територій ЛМР Олексій Різник.

«Орган місцевого самоврядування ще в квітні прийняв рішення, яким встановив певні обмеження для здійснення господарської діяльності біля будівлі Ратуші з метою зменшення наслідків, якщо такі виникнуть. Наприклад, якщо хтось зайде з гранатою, щоб сама будівля і люди, які в ній працюють, не постраждали», - говорить депутат. З цією метою мерія встановила паркан і заборонила людям наближатися до будівлі. Але це з одного боку. Натомість з іншого боку заклад громадського харчування проводить свою господарську діяльність, і цей заклад є в стінах самої Ратуші. Виходить, що з одного боку Ратуші обмежено діяльність та заборонено вхід, а з іншого боку можна зайти і пронести в рюкзаку будь-що", - розповів Олексій Різник.

За словами депутата, зараз підлеглі мера Львова мали б притягнути власників кафе до відповідальності, а у зв'язку із порушеннями, які тривають півтора останнього місяця взагалі скасувати паспорт прив'язки розміщення літнього майданчика.

«Львів завжди славився тим,  що тут є наближенні суб'єкти господарювання і ненаближені суб'єкти господарювання. Виникає питання, чому органи місцевого самоврядування одні порушення бачать, а інших порушень не бачать. В середу на найближчому засіданні комісії архітектури Львівської міської ради буде винесене питання щодо демонтажу літніх майданчиків які встановлені протиправно», - наголосив Олексій Різник.

Заклад Grand Cafe Leopolіs належить до холдингу «!FEST», котрий заснували Юрій Назарук, Андрій Худо та Дмитро Герасимов. До слова, за даними ЗМІ, Назарук ще у 2006 році був радником Андрія Садового.

Нагадаємо, цьогоріч відкрити літні майданчики у Львові дозволили з 25 березня (традиційно це відбувалося з 1 квітня). 24 березня 2022 року на засіданні виконавчого комітету Львівської міськради погодили звільнити від сплати за літні майданчики для власників закладів громадського харчування.

Що ж, ситуацію уточнюємо та чекаємо додаткових пояснень та коментарів від керівництва.

Які чергові «відмазки» отримаємо цього разу цікаво, навіть, нам журналістам...

Читайте на сайті ІА «Вголос» сьогодні:

ІА "Вголос": НОВИНИ