У місті є багато чудових проєктів, про які міська влада вже неодноразово гучно заявляла та обіцяла втілити їх в життя. Та попри обіцянки, їхня реалізація затягнулась на довгий час. “Вголос” вирішив проаналізувати попередні роки міської влади та нагадати про амбітні проєкти Львова, які так і залишаються нереалізованими.

Протягом попередньої каденції мера Львова було багато обіцянок та навіть розроблена програма Львів-2020. Багато чого дійсно вдалось втілити в життя львів’ян та покращити життєдіяльність міста. Але, на жаль, були й проєкти - доля яких залишається невідома. 

Нагадаємо, що Львів посів 15-те місце у рейтингу найкомфортніших міст України, поступившись усім іншим обласним центрам Західної України.

Сміттєпереробний завод

Вперше розмови про сміттєпереробний завод розпочались ще 15 років тому. Тоді Андрій Садовий заявив, що "ніяких заводів ми будувати не будемо, бо для того, аби будувати заводи - слід одразу будувати й онкодиспансери для людей"

Втім вже у 2016 році ситуація змусила передумати міського голову. 30 травня 2016 року у Львові сталася Грибовицька трагедія. На полігоні сталась пожежа. Під час її гасіння обвалилась частина сміттєзвалища. Тоді загинули четверо осіб.

Це було єдине у місті сміттєзвалище. А відтак у місті розпочалась «сміттєва криза», адже інші області відмовлялись приймати львівське сміття. Вже 30 червня 2016 року Андрій Садовий під час сесії міської ради заявив, що у Львові буде сміттєпереробний завод.

«Треба почекати 3 роки, щоб ми могли приїхати і перерізати стрічку нового заводу. Якщо ми цього не зробимо, то гріш нам ціна і нема нам чого тут робити» - заявив міський голова під час сесії ЛМР 30 червня 2016 року

Відомо, що сміттєпереробний завод мали побудувати на вул. Пластовій. Однак з того моменту пройшло вже п'ять років, а заводу ще досі немає.

Серед причин називають зокрема наявність боргів у польської компанії Control Process S.A, яка мала б реалізувати проєкт заводу, через що будівництво не може розпочатись 

Цікаво, що нещодавно ЛКП «Зелене Місто», яке відповідає за будівництво сміттєпереробного заводу, очолив Тарас Калужний. Він з 2013-го по 2016-й рік працював у тій же польській компанії Control Process S.A.

Палац спорту на Сихові

В жовтні 2017 року, у Львові обрали переможців конкурсу на кращий проєкт спортивного комплексу на Сихові. Авторами проєкту, який зайняв перше місце на конкурсі, стали архітектори з творчої архітектурної майстерні «Кудін»: Віктор Кудін, Ольга Рябова, Михайло Карнаухов та Надія Бесараб.

Фото: Юліан Чаплінський

На початку жовтня 2018 року у Львові створили ЛКП «Палац ігрових видів спорту», яке стало замовником будівництва, а пізніше виділили земельну ділянку під спорткомплекс площею 1,87 га. На проєктну документацію передбачили близько 16 млн гривень. Вже у листопаді 2019 року було визначено підрядника та невдовзі мали розпочатись будівництво “Палацу спорту”.

Фото: Юліан Чаплінський

Втім, відтоді цей проєкт так і залишився на папері, адже коштів на його будівництво немає. Як відомо, минулого року для спорудження “Палацу спорту” на Сихові в бюджеті виділили 20 млн грн. На жаль, кошти не були освоєні і пізніше їх скерували для боротьби з коронавірусною інфекцією. Відомо, що “Палац спорту” мали збудувати до 2023 року.

Школа мистецтв на Личаківській

Вже декілька років на вул. Личаківській міська влада обіцяє побудувати школу мистецтв. Але наразі окрім банера з надписом: “Моє місто будує тут школу мистецтв” мешканці більше нічого не бачили. 29 жовтня 2020 року у Львові визначили переможців архітектурного конкурсу на створення сучасної школи мистецтв. Проте, як з’ясувалося, з ними досі ще не підписали угоди та не виплатили обіцяні призові кошти.

Фото:ЛМР

Як раніше повідомляв “Вголос” у Львові наразі немає коштів на спорудження школи мистецтв. Втім у міськраді запевняють, що для будівництва будуть залучати іноземних інвесторів. Приблизна вартість робіт, згідно з проєктом, — 260 млн грн. Зауважимо лише, що проєктно-кошторисної документації об’єкта наразі немає, адже місто не має на неї грошей. 

17 вересня 2020 року міський голова Львова Андрій Садовий, у своїй передвиборчій програмі "Львів 2024", у разі перемоги пообіцяв побудувати нову школу мистецтв на вулиці Личаківській. Втім чи знайшло вже місто хоч якісь кошти на будівництво поки залишається загадкою.

Фото:ЛМР

Нагадаємо, раніше голова фракції “ЄС” у ЛМР Петро Адамик заявив, що тільки у Личаківському районі місто винне підрядникам 800 млн гривень за виконані роботи. І поки не будуть віддані ці борги, не варто накопичувати нових.

Вулиця Ряшівська

Ще десять років тому у Львові розпочали будівництво нової вулиці, яка дозволила б з’єднати найкоротшим шляхом аеропорт із футбольним стадіоном “Арена Львів” на вул. Стрийській. Прокласти дорогу планували до Євро-2012. Це допомогло б суттєво розвантажити вулиці Виговського, В. Великого та Наукову. Відповідно після будівництва вулиці час добирання з аеропорту до футбольної арени складав би не більше 15-ти хвилин.

Фото: Zaxid.net

Нову трикілометрову вулицю планували збудувати із чотирма смугами, велосипедною доріжкою та п’ятьма підземними й наземними переходами. Згідно з генеральним планом Львова будівництво цієї вулиці потрібно для формування радіально-кільцевої мережі магістральних вулиць та розвантаження центральної частини міста від руху транзитного транспорту.

В 2011 році підрядники збудували перші 350 м щебеневої дороги зі сторони вулиці Кульпарківської та поблизу нового терміналу Львівського аеропорту. Втім після цього роботи зупинились. Як відомо “Вголосу”, ремонтні роботи були призупинені через брак фінансування. Приблизно 20% вулиці було збудовано

Будівництво у 2011 році вул. Ряшівської. Фото:ЛМР

У 2013 році вулиця отримала другий шанс на життя. Відомо, що тоді планувалось збудувати арену до “Євробаскету-2015” на вул. Кульпарківській, 226-г (на проєктованій ділянці вул. Ряшівській). Того ж року місто затвердило інвестиційний договір для будівництва арени. Втім через російсько-українську війну “Євробаскет-2015” вирішили перенести з України, а вулиця Ряшівська так і залишилась у мріях львів’ян.

Крематорій

Місць для поховань у Львові катастрофічно меншає. За прогнозами експертів, через два роки у місті майже не залишиться вільної землі для поховання. Цьогоріч, 6 липня у Львівській міськраді оголосили архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію будівлі крематорію на території Голосківського цвинтаря.

крематорій у Львові

Вже 2 жовтня у місті оголосили переможців конкурсу на проєкт крематорію. Ними стала команда архітекторів з Маріуполя. Втім бюджетна комісія не погодила виділення коштів на проєктно-кошторисну документацію, а відтак будівництво крематорію у Львові відтерміновується ще, як мінімум, на рік. Як відомо “Вголосу”, наразі  у Львові бракує коштів на побудову крематорію. 

Аналітичний портал “Слово і діло” минулого року, перед місцевими виборами проаналізував як міський голова Львова виконує свої обіцянки.

За їхніми дослідженнями, Андрій Садовий виконав тільки третину своїх обіцянок, даних напередодні позаминулих місцевих виборів у 2015-у році. 

Зауважимо, що в період з 2015-го по 2020-й рік абсолютну більшість у Львівській міській раді мала партія «Самопоміч», лідером якої в минулому був львівський міський голова. Відтак, маючи під контролем як виконавчу гілку влади (львівські чиновники), так і представницьку (депутати місцевої ради), Андрій Садовий не зміг досягнути тих результатів, виконання яких обіцяв у 2015-у році. 

ІА "Вголос": НОВИНИ